Knjige koje svaki osnovac treba da pročita

Postavljeno: 09.05.2021

Ovog vikenda predstavljamo vam prikaze dve knjige po izboru Tatjane Jočić Siketić, profesorke srpskog jezika i književnosti:

1. “Srce“, Edmondo de Amičis je knjiga koja treba da bude obavezna lektira zato što verujem da ne postoji dete koje ne bi uživalo u druženju sa divnim dečacima koji prolaze kroz probleme slične onima koji i danas muče decu.

Likovi učitelja koji se žrtvuju za svoje đake oplemenjujući su. Tu imamo galeriju, što učenika, što njihovih roditelja i nastavnika.

Dirljiva knjiga koja se bavi borbom za znanje, koje se u ono vreme (19.vek) sticalo kroz naporan rad, a bilo je i dosta onih koji nisu uspevali da pređu u sledeći razred, pa saosećamo sa njima, kao i onima koje muči siromaštvo ili bolest. Obožavam ovu knjigu i svima bih je preporučila, čak i odraslima.

Verujem da bi deca nastojala da se ugledaju na omiljene junake, kojih u knjizi ima puno, i svaki je poseban po nečemu. Uživala sam u romanu i rado bih ga opet čitala.

2. “Kozeta” Viktora Igoa je odlomak iz njegovih ,,Jadnika“. Na nju sam slučajno nabasala sa nekih dvanaestak godina, a u zrelom uzrastu se oduševila što je opet proživljavam, tada u širem kontekstu. Kozeta je devojčica koju majka, živeći u nepodnošljivoj bedi, ostavlja na čuvanje nepoznatoj krčmarici verujući da će ona o devojčici lepo brinuti. Šalje joj teško zarađeni novac i čezne da devojčicu opet uzme natrag.

Živo se sećam napete scene kad devojčicu surova i gramziva krčmarica šalje po mraku u šumu na izvor. Ako deca saosećaju sa Pepom Krstom Milovana Danojlića, a svedok sam da saosećaju kad im se pročita pesma, kako ne bi sa nesrećnom Kozetom? Knjiga nije obimna, pa tim pre može biti podsrtek za čitanje. Čita se brzo, sa uzbuđenjem , strepnjom i empatijom.

T.J.S. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top