Kako zaštiti šape psa i mačke od vrućine?

Postavljeno: 06.07.2024

Leto je omiljeno godišnje doba većini populacije jer su u toku topli dani bez padavina, godišnji odmori, letnji raspusti, putovanja, sveže voće i povrće, hladna pića, zabavni događaji, ali isto tako prete i opasnosti od sunca i vrelog asflata, kako za ljude, tako i za kućne ljubimce

U zavisnosti od lokacije letnji dani mogu biti izuzetno topli, ljudi tada preduzimaju različite mere predostrožnosti koristeći kreme za sunčanje, naočare za sunce, odevne predmete svetlih boja i laganih materijala, dodatno se hidriraju i pronalaze hladovine, isto tako neophodno je povesti računa i o životinjama koje nemaju mogućnost da se staraju o sebi.

Jedna o najvećih i najčešćih problema sa kojima se susreću psi i mačke su opekotine šapa formirane od takozvanih mekanih jastučića koji se lako oštete, povrede i opeku usled duže šetnje po trotoarima. Prvi znaci su šepanje ili potpuno izbegavanje hodanja, lizanje šapica, crvenilo i plikovi.

Najbolji način za izbegavanje povreda jeste šetnja u jutarnjim ili večernjim satima, potom boravak na travnatim i zemljanim površinama ili kupalištima, a od skoro postoji obuća za životinje u koliko je nemoguće izbeći izlazak tokom najtoplijeg dela dana.

Ako povrede ipak nastanu životinju treba što pre odvesti veterinaru jer se lako mogu proširiti i inficirati, uticati na raspoloženje ljubimca i njegovo normalno funkcionisanje.

J. S.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top