Kako pravilno oprati jagode

Postavljeno: 27.05.2023

Sezona jagoda uveliko je počela i mogu se naći na svakom koraku, međutim, pre nego što zaronite u slast ovih sočnih plodova, važno je pravilno ih oprati kako biste sebe i svoju porodicu zaštitili od potencijalnih bakterija i pesticida

Pre početka procesa pranja jagoda, operite temeljno ruke sapunom i toplom vodom.

Pregledajte sve jagode, ako primetite bilo kakve znakove truljenja, oštećenja ili prezrelosti, odstranite te plodove. To će vam pomoći da očuvate kvalitet ostalih jagoda. Pre nego što jagode potopite u vodu, možete ih isprati pod mlazom hladne vode kako biste uklonili vidljivu prljavštinu i ostatke.

Napunite čistu posudu hladnom vodom. Možete dodati malu količinu sirćeta (npr. jedna kašičica sirćeta na litar vode) kako biste efikasnije uklonili potencijalne pesticide. Potopite jagode u vodu i ostavite ih da odstoje oko 5-10 minuta.

Nakon što su jagode odstajale u vodi, pažljivo ih isperite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili sve preostale prljavštine i ostatke sirćeta. Pazite da svaku jagodu dobro isperete.
Soda bikarbona se često koristi kao sredstvo za čišćenje i uklanjanje pesticida sa povrća i voća, uključujući i jagode. Ako na ovaj način želite da ih očistite, dodajte 1-2 kašičice sode bikarbone na litar vode. Promešajte da se soda bikarbona ravnomerno rastvori. Stavite jagode u rastvor sode bikarbone i vode. Pazite da su sve jagode potpuno potopljene, i ostavite ih tako 20 minuta, a potom isperite.

Nakon što su jagode isprane, stavite ih na čistu kuhinjsku krpu ili papirni ubrus da se osuše. Izborite se sa viškom vlage kako biste sprečili brže kvarenje jagoda.

Važno je napomenuti da iako pravilno pranje jagoda može smanjiti rizik od prenosa bakterija i pesticida, nije moguće potpuno ukloniti sve potencijalne kontaminante. Stoga je preporučljivo kupovati organske ili lokalno uzgajane jagode kada je to moguće, kako bi se smanjio rizik od izloženosti hemikalijama.

Foto: pixabay
M. J.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top