Kako je protekao završni ispit za osnovce

Postavljeno: 21.06.2024

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da su rešavanjem testa iz jednog od pet ponuđenih predmeta učenici osmog razreda juče obavili polaganje završnog ispita i na taj način završili osnovnoškolsko obrazovanje.

Prema informacijama pristiglim sa terena, i treći dan završnog ispita protekao je regularno i bez ikakvih problema. Za sada sa terena nema informacija koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Najviše učenika opredelilo se za test iz geografije, a bili su ponuđeni i istorija, biologija, hemija i fizika.

Ispitu iz predmeta po izboru učenika pristupilo je 99,62 odsto učenika, odnosno 64.429 od ukupno 64.674 prijavljenih.

Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening-centra sve je proteklo po planu.

Završeno je pregledanje testova iz srpskog jezika i književnosti i testova na maternjem jeziku. Preliminarni rezultati pokazali su kontinuitet znanja učenika. Prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika iznosi 11,55 poena, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 10,74 poena.

Kada je reč o testovima na maternjem jeziku, prosečno postignuće učenika je 11,56 poena.

Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati do subote, 22. juna, na nivou škola, i na portalu Moja srednja škola, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, korišćenjem portala Moja srednja škola, počev od 2. do 6. jula.

Svim učenicima osmog razreda, polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, nastavnicima i školama Ministarstvo je čestitalo na uspešno realizovanom završnom ispitu.,

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

Ostale vesti

back-to-top