Danas je Svetski dan muzike

Postavljeno: 21.06.2024

Svetski dan muzike, poznat i kao „Fête de la Musique“ (Praznik muzike), obeležava se svake godine 21. juna. Ovaj praznik je nastao u Francuskoj 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra kulture, Jacka Langa, i muzičara Mauricea Fleureta. Cilj praznika je da promoviše muziku na različitim nivoima i da potiče profesionalne i amaterske muzičare da izađu na ulice i javne prostore kako bi delili svoju umetnost s publikom.

Ključne karakteristike Svetskog dana muzike uključuju:

Besplatne koncerte – u mnogim gradovima širom sveta organizuju se besplatni koncerti na otvorenom, u parkovima, ulicama, trgovima i drugim javnim mestima. Ovaj koncept omogućava ljudima da uživaju u muzici bez obzira na socijalni ili ekonomski status.

Raznovrsnost muzičkih žanrova – na ovaj dan se slavi raznovrsnost muzike, pa se mogu čuti različiti muzički žanrovi, od klasične muzike i džeza, preko rocka i popa, do tradicionalne i elektronske muzike.

Učešće amatera i profesionalaca – svetski dan muzike ohrabruje sve, od početnika do profesionalnih muzičara, da učestvuju i pokažu svoj talenat. To stvara inkluzivnu atmosferu i podstiče ljude da se bave muzikom.

Međunarodnu dimenziju- iako je praznik prvobitno započeo u Francuskoj, danas se proslavlja u više od 120 zemalja i više od 700 gradova širom sveta. Svetski dan muzike postao je globalni događaj koji povezuje ljude kroz univerzalni jezik muzike.

Svetski dan muzike je više od samog praznika, to je pokret koji promoviše važnost muzike u svakodnevnom životu, njen uticaj na društvo i njenu moć da poveže ljude širom sveta.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top