Jubilej GRAD-a 800. izdanje na kioscima

Postavljeno: 01.07.2024

Dragi čitaoci, sa ponosom i radošću, slavimo izdavanje 800. broja novina GRAD, koje su već više od dve decenije deo svakodnevnog života naših sugrađana. Od skromnih početaka, kada smo se pripremali za štampanje na disketama i CD-ovima, do modernih dana kada svakodnevno informišemo čitaoce putem portala KrusevacGrad i novina Grad, ostali smo verni svojoj– pružiti objektivne, profesionalne i pravovremene informacije svojim čitaocima.

Piše: Redakcija

Prvi broj nedeljnika Grad izašao je 26. aprila 2002. godine. Na prvoj strani, u uvodniku, tadašnji glavni i odgovorni urednik novina GRAD, Slavoljub Marković napisao je, da GRAD pokrećemo iz najboljih namera i sa ciljem da budemo novina svih Kruševljana i stanovnika Rasinskog okruga, objektivna, profesionalno urađena i poštena, da istrajemo na putu da pravimo novine po meri čitalaca.

Marković, podseća na pionirske korake naše redakcije i ističe da je osnivanje GRAD-a bilo vreme istinskog profesionalnog izazova i avanture.

– Vreme kada je GRAD nastao, doživljavam kao vreme istinski velikog profesionalnog izazova i avanture svih koje je ova ideja okupila. Bila je čast i privilegija raditi sa takvim kolegama, novinarima i saradnicima, zajedno sa velikim vizionarom Bobanom Milovanovićem.


Naša ideja je od početka bila ne da pravimo novine, lokalni nedeljnik, nego da pravimo najbolji lokalni nedeljnik u Srbiji.


 

Prvi urednik naših novina ističe i značajnu podršku koju su novine GRAD dobile od svojih čitalaca i saradnika:

– U početku su među našim kolumnistima bili čak i Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić, čije smo tekstove naizmenično objavljivali, jedino mi i NIN u Srbiji, da bi im se zatim pridružili prof. Miloš Petrović, etnolog Mile Nedeljković, otac Ljubivoje Radović, dr Branislav Andrić i mnogi drugi. Od početka smo nametnuli standarde od kojih GRAD nikada nije odstupio. Iza njegove redakcije su brojne akcije, od Dečjeg Grada i Igara bez granica koje smo za mlade organizovali na Fontani i Trgu kosovskih junaka, do „Gradskih priča“, literarnih konkursa i objavljenih knjiga i specijalnih izdanja, ideje o Dnevnom Gradu i prvog projekta o kruševačkim brendovima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Nada Budimović, urednica tokom druge decenije, naglašava značaj očuvanja integriteta i dostojanstva novinarske profesije u našoj redakciji.

– To je redakcija u kojoj žive dostojanstvo i integritet profesije, sigurna kuća za novinare i novinarke koji ne idu po svoje mišljenje kod lokalnih moćnika i koji čuvaju vatru slobodnog i odgovornog novinarstva. Sigurna sam da se vrednosti na kojima GRAD počiva neće promeniti ni u narednim godinama poznajući tim kome je poveren.

Direktor izdavačkog preduzeća „Albos“, Dejan Miladinović, priseća se vremena kada je priprema za štampanje bila znatno drugačija nego danas. Prvih osam godina rada donelo je brojne tehničke izazove, ali i neizmernu posvećenost svih članova redakcije.

– To se u međuvremenu menjalo. Idući u korak sa vremenom naša redakcija je 2015. godine pokrenula portal KrusevacGrad, sa idejom da svakodnevno informiše sugrađane o najbitnijim dešavanjima u Kruševcu i okolini. Naš portal danas ima preko sto hiljada pregleda mesečno, što se drastično uvećava ako se uzmu u obzir pregledi na društvenim mrežama – kaže Miladinović.

Redakcija se istovremeno trudi da ide u korak sa vremenom, koje u tehničkom i tehnološkom smislu, svakodnevno donosi novine.U godinama koje su usledile, pojavila se na društvenim mrežama, pokrenula YouTube kanal, posebnu Viber grupu sa velikim brojem čitalaca i saradnika. Takođe, na adrese više stotina preduzetnika i privrednika šalje mesečni newsletter

– Tokom prethodne dve decenije, redovno smo organizovali seminare za novinare na razne teme, sa ciljem da stalno unapređujemo naše znanje i veštine. Tako smo održali brojne edukativne programe i radionice, što je značajno doprinelo profesionalnom razvoju našeg tima. Napredujemo iz dana u dan. Platforma se neprekidno unapređuje, a broj posetilaca raste. Novine Grad sada izlaze na svake dve nedelje, što omogućava da budemo u korak sa aktuelnim događajima. Prošle godine smo uveli nov, savremeni dizajn i štampu, čime smo značajno poboljšali kvalitet izdanja. Pored toga, posebno smo ponosni što zapošljavamo mlade ljude koji donose novu energiju i ideje u našu redakciju. Inovacije koje smo uveli sa novom urednicom Sanjom Marković pokazuju našu posvećenost modernizaciji i kvalitetu – navodi Miladinović.


Inovacije koje smo uveli sa novom urednicom Sanjom Marković pokazuju našu posvećenost modernizaciji i kvalitetu


Podrška i vernost naših čitalaca je naša neprekidna snaga i inspiracija za napredak. Od prvog broja 2002. godine pa do današnjeg 800. broja, naša želja je bila da budemo vaš glas, vaše oko u svetu informacija i događaja. Zato dragi čitaoci, nastavljamo da unapređujemo naš rad, a vaša posvećenost i podrška su naša najveća nagrada.

 

Ostale vesti

back-to-top