Veštačka inteligencija povećala broj turističkih prevara

Postavljeno: 01.07.2024

Jedna od najpoznatijih online platformi za iznajmljivanje smeštaja, Booking, upozorava na porast prevara turista zbog eksplozije veštačke inteligencije. Na konferenciji o tehnologiji Collision u Torontu, Marni Vilking, direktorka za internet bezbednost u Booking-u, izjavila je da je u poslednjih 18 meseci došlo do povećanja prevara za 500 do 900 posto.

Vilking je objasnila da je reč o novoj vrsti fišing prevara, gde napadači obmanjuju ljude da predaju svoje finansijske informacije, koje zatim mogu biti zloupotrebljene. Iako su ovakve pretnje postojale i pre veštačke inteligencije, njen razvoj je značajno ubrzao ove prevare. Napadači koriste veštačku inteligenciju za online napade koji oponašaju e-mailove, kako bi obmanuli ljude da predaju svoje kartične informacije putem lažnih, ali ubedljivih linkova za internet rezervacije.

Prevaranti često koriste veb lokacije kao što su Booking i Airbnb, koje posećuje veliki broj ljudi. Nakon što žrtva plati, prevaranti nestaju bez traga, ostavljajući ljude bez smeštaja i često oduzimajući više novca nego što je bila realna ponuda.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top