Jovan Marković osvojio srebro na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Postavljeno: 03.08.2021

Osvojena srebrna medalja na 53. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi poslednji je u nizu uspeha koje je ostvario Jovan Marković, ovogodišnji đak generacije kruševačke Gimnazije, koji školovanje nastavlja na prestižnom Amherst koledžu u Americi

Ovogodišnja Međunarodna hemijska olimpijada održana je od 25. jula do 2. avgusta, a na takmičenju je učestvovalo 309 takmičara iz 79 zemalja. Svih četvoro takmičara iz Srbije osvojilo je medalje, a najuspešniji među njima je Kruševljanin Jovan Marković, koji je osvojio srebrno odličje.

– Vredno smo se pripremali za takmičenje, pripreme su trajale dve nedelje, a sa nama su radili profesori sa fakulteta. Takmičenje iz hemije ove godine trebalo je da se održi u Japanu, ali je zbog pandemije održano onlajn pa mi je zbog toga žao – kaže Jovan za KruševacGrad.

Medalja sa Međunarodne hemijske olimpijade nije prva takva za Jovana ove godine. Nedavno je na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike osvojio bronzanu medalju. Sa istim timom u junu je učestvovao na Evropskoj olimpijadi iz fizike, gde je takođe osvojio bronzu.

– Takmičenje iz fizike je trebalo da se održi u Litvaniji, ali je i ono održano onlajn. Prošle godine učestvovao sam na Olimpijadi iz hemije, tu sam isto osvojio srebro. Svake godine sam učestvovao na domaćim takmičenjima i tu sam osvajao nagrade, u četvrtoj godini kandidovao sam se i za Međunarodno takmičenje iz astronomije – ističe on.

Đak generacije kruševačke Gimnazije uskoro putuje u Ameriku jer je dobio punu stipendiju prestižnog Amherst koledža kraj Bostona.

– Tamo planiram da uporedo studiram fiziku i hemiju – dodaje Jovan.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top