Jedan od čuvara glumačke tradicije grada: Vojin Vukelić

Postavljeno: 23.11.2021

Nije nepoznanica da je Kruševac iznedrio brojne pozorišne i filmske gromade. Njihovim tragom već decenijama mladi ljudi, kroz sekcije u školi ili van nje, uspešno neguju epitet Kruševca kao „grada glumaca“ . Vojin Vukelić, učenik treće godine Gimnazije, mladi „kralj Ibi“, osim što se amaterski bavi glumom, piše poeziju i slika

Glumom se amaterski bavim od osmog razreda. Nisam kao većina pokazivao neko interesovanje u detinjstvu, tada su me mahom zanimale prirodne nauke. Sada je potpuno obrnuto, prirodne nauke sam stavio po strani potpuno, što je nezgodno jer sam treća godina prirodno-matematičkog smera – kroz smeh govori Vojin.

Ljubav prema glumi došla je spontano. Kroz predstave „Jesen stiže, dunjo moja“ i aktuelnu „Kralj Ibi“, u kojoj igra glavnu ulogu, shvatio je da bi to moglo da bude njegovo zanimanje. No, za sada je sve na nivou želje.

Sve je krenulo spontano i gotovo bez nekog mog većeg zalaganja. U “Kulturociklinu” sam od avgusta, kasnije sam išao mesec i po dana na privatne časove glume, ali mi se to nije svidelo. Želja da se profesionalno bavim glumom postoji, sada je jača nego ikad, ali videćemo kako će stvari da se razvijaju – dodaje on.

Ne krije da mu je Fakultet dramskih umetnosti prva želja.

Mislim da mi monolog najbolje leži. Takođe, više sam orijentisan ka tragediji nego komediji. Kada bih sada polagao prijemni, govorio bih monolog „Sokrat – odbrana i smrt“. Kada sam slušao Ljubu Tadića i njegovu „Odbranu Sokratovu“, tada mi se javila ideja – objašnjava Vojin.

Nasuprot većini mladih koji su mahom orijentisani na strani filmski i serijski program, naš sagovornik je ljubitelj, domaće kinematografije, a pre svega starijih filmova.

Od stranih filmova izdvajam „Miris žene“ sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Po mom mišljenju to je jedan od najboljih fimova. Lista domaćih filmova je znatno duža, na prvom mestu „Sjećaš li se Doli Bel“, „Underground“ od Kusturice, i „Lepa sela, lepo gore“ od Srđana Dragojevića“ – preporučuje on.

Kako obično biva, svi koji pretenduju da se bave glumačkim poslom, obično pamte glumce koji su na njih ostavili najjači utisak.

Između toliko sjajnih domaćih glumaca, uvek se opredeljujem za Žarka Lauševića i Zorana Radmilovića. Sada još više volim Radmilovića jer je on bio kralj Ibi, kao i ja sada u poslednjoj predstavi. Njegova sloboda na sceni u predstavi Radovan III je neverovatna. Mnogi su kasnije pokušavali da izvedu isto, ali neuspešno – dodaje Vojin.

Za glavnu ulogu pripremao se par meseci, navodi da mu je bilo teško da se spremi za komediju, jer mu to nije omiljeni žanr.

Mislio sam da neću biti dovoljno dobar jer meni komedija ne leži, pa sam mislio ako meni ne odgovara, neće ni drugima biti smešno, ali prevario sam se – navodi on.

Imajući u vidu da glumu nije lako upisati Vojin ima rezervne opcije: filozofiju ili političke nauke.

Nekada sam obožavao matematiku, biologiju, fiziku, a sada samo društvene nauke dolaze u obzir. Smatram da je moja generacija potpuno politički neosvešćena, kao da nas ne dotiču problemi koji su oko nas. To je još jedna oblast mog interesovanja i ne isključujem mogućnost da studiram filozofiju ili Fakultet političkih nauka, videću još – naglašava on.

Naš mladi sagovornik smatra da u svim srednjim školama više pažnje treba posvetiti srpskom jeziku i književnosti, a naročito književnost.

Iz toga priostiče osnovna kultura, koju moramo svi da imamo – objašnjava on.

Osvrnuo se i na neuobičajene okolnosti pod kojima se njegova generacija školuje, navodeći da su mladi, osim lekcija propustili jednistvene trenutke školskog druženja.

Znanje ćemo nekako nadoknaditi, ali izostanak putovanja i ekskurzija, koji su sastavni deo odrastanja i sazrevanja, su nemerljiv gubitak za nas današnje srednjoškolce – zaključuje Vojin Vukelić.

S.M.

Foto: privatna arhiva


Učlanite se i vi u naš klub čitalaca “Mladi u Gradu”

Ova priča deo je kampanje KruševacGrada pod nazivom “Mladi i šta ih pokreće”, i osnivanja našeg kluba čitalaca “Mladi u Gradu”.   Postanite i vi član ili članica ovog kluba. Napišite nam šta vas pokreće, pošaljite pesmu, sliku, fotografiju ili tek nekoliko redaka o sebi ili nečemu što vas inspiriše. Možete nam pisati u inboksu ili na mejl novinegrad@yahoo. Vaša pisma objavićemo na portalu, a pripremili smo i nagrade iznenađenja za vas.

Ostale vesti

back-to-top