Javna kampanja za snimanje filma „Knez Lazar“

Postavljeno: 25.10.2017

Ekipa okupljena oko ideje snimanja igrano – edukativnog filma „Knez Lazar“ pokrenula je javnu kampanju za prikupljanje novca za taj projekat. Reč je o filmu koji govori o životu kneza Lazara, a koristio bi se u nastavi istorije, u muzejima, turističkim organizacijama, ambasadama

Mladi Kruševljanin, istoričar po struci, autor projekta, Marko Marinković, koji iza sebe ima nekoliko rediteljskih ostvarenja, objašnjava da je ideja nastala pre tri godine, kada je pripremao master rad „Film u nastavi istorije“. S obzirom na to da se bavi i filmom odlučio je da pokuša da snimi film koji bi se, pre svega koristio u nastavi i učinio deci istoriju zanimljivom. Ideja je da narator priča istorijsku priču, a da glumci oživljavaju delove, odnosno da nalikuje filmovima koje radi History kanal.

– Sa nešto novca koji smo skupili snimili smo promotivni video kako bi pokazali potencijalnim donatorima šta želimo i kako želimo da prikažemo ovu priču. Javnu kampanju prikupljanja novca smo pokrenuli 23. oktobra. Za ceo film nam treba minimum 40.000 evra, a polovinu te sume tražimo od gradjana Srbije – kaže Marko Marinković.

Novac može da se donira uplatom na Indiegogo kampanji, preko sajta filma www.filmknezlazar.rs Paypal uplatom,  direktno na tekući račun, ili kupovinom majce sa ilustracijom iz filma, koja se naručuju takodje preko sajta. Za prva dva dana kampanje promotivni video na Jutjubu (https://www.youtube.com/watch?v=GZV0SuDjDso) ima više od 32 hiljada pregleda, brojne komentare i pratioce na Fejsbuku, uplate od po 10 do 100 dolara, a javljaju se i ljudi koji bi želeli da doniraju više novca.

Ukoliko novac bude sakupljen četrdesetpetominutno ostvarenje bi pred gledaocima moglo da se nadje do kraja naredne godine. Planirano je da se film snima na Magliču, u smederevskoj tvrdjavi, na vršačkoj kuli te u Krstovgradu kraj Kraljeva.

Film  bi pratio život kneza Lazara Hrebeljanovića od rodjenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja s Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do Kosovske bitke.

Glavne uloge igraju Vojin Ćetković i Biljana Nikolić u ulogama starijih kneza Lazara i knjeginje Milice, dok ih Miloš Đurović i Marta Bjelica glume u mladjim danima. Narator u filmu je Goran Dimitrijević. Uloga vitezova poverena je Svebor družini „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva. Marko Marinković potpisuje režiju, a scenario je napisao Danijel Vizi.

Cilj je da  film bude sastavni deo udžbenika istorije, da se prikazuje u muzejima i turističkim organizacijama, da mogu da ga koriste Grad Kruševacu srpska dijaspora, Crkva, ambasade širom sveta te da kao rekonstrukcija kulturno-istorijskog nasledja ostane budućim generacijama.

Pre pokretanja javne kampanje film su podržali Grad Kruševac, Eparhija kruševačka, brojna kruševačka perduzeća i ustanove, Filozofski fakultet u Novom Sadu, mnogi pojedinci iz zemlje i sveta.

Ostale vesti

back-to-top