Jastrebačka avantura “Čarapanskog srca”

Postavljeno: 31.10.2020

U okviru projekta “I ja putujem”, Humanitarno udruženje “Čarapansko srce” proteklog vikenda organizovalo je na Jastrepcu svoju drugu inkluzivnu ekskurziju, pod pokroviteljstvom grada Kruševca i u saradnji sa podmlatkom Planinarsko sportskog kluba Jastrebac – “Zmajlišani”

Foto: Goran Ristić

“Čarapansko srce” kao najmlađe humanitarno udruženje koje je osnovano sa ciljem da pomogne bolesnoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju, svoju drugu inkluzivnu ekskurziju za mališane iz ovih osetljivih grupa, organizovalo je zajedno sa podmlatkom Planinarsko sportskog kluba Jastrebac – “Zmajlišanima”.

Foto: Goran Ristić

Uz pratnju licenciranog vodiča, učesnici su imali su priliku da obiđu crkvicu na Jastrepcu.

– Sa stručne tačke gledišta, bitno je da se deca sa smetnjama u razvoju i deca sa regularnim razvojem druže i provode vreme zajedno u aktivnostima, jer je dobrobit višestruka u smislu proširivanja vidika, prihvatanja različitosti i razvijanja solidarnosti. Samo po sebi, pešačenje po planini i celodnevni boravak u prirodi je veoma koristan za sve uzraste, jer tako deca i mladi unapređuju svoju motoriku, a onda i kognitivne i psihičke sposobnosti. Na stazi su svi jednaki. Drago nam je da se i roditeljima naših najmlađih planinara dopala ova akcija i da su osetili da imaju podršku i da nisu sami barem u nekom delu života. Mi smo od njih mnogo naučili. Nadamo se da će sličnih akcija biti još – kaže doktorka Tatjana Kilibarda iz Planinarsko sportskog kluba Jastrebac.

Foto: Goran Ristić

Deca su imala priliku da upoznaju planinu, da se međusobno druže i pešače do crkvice na Jastrepcu. Tempo, dinamika i staza duga sedam kilometara, bili su prilagođeni njihovim potrebama.

Roditelji koji su pošli na izlet sa svojom decom ovakve aktivnosti prepoznali su kao izuzetno značajne.

– Kao roditelji smo imali priliku da razgovaramo, razmenjujemo iskustva i da pružimo podrušku drugima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju. Mama sam dva dečaka bez smetnji u razvoju i želim da od malena budu svesni da postoje osobe koje su drugačije al imaju iste potrebe kao mi, i da mi treba da ih prihvatimo i sa njima da se družimo. Moj stariji sin se uvek raduje našim druženjima. Kada smo pripremali humanitarne vaskršnje pakete, hteo je iz svoje kasice da donira – ističe Milena Popović, profesorka klavira, članica Čarapanskog srca.
Na livadi ispred planinarskog doma “Žarko Žarić” organizovano je i takmičenje pod nazivom “Zmajevo srce”.

Foto: Goran Ristić

Naziv ovog inkluzivnog, zajedničkog druženja nastao je kao rezultat igre reči (Čarapansko srce + Zmajlišani).

– Deca su imala priliku da se zajedno sa nama upuste u jednu pustolovinu pod nazivom Zmajevo srce. Na takmičenju su organizovane igre u prirodi, prilagođene deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koje su dodatno zabavile i razonodile našu decu. Na kraju druženja, sva naša deca, zasluženo su dobila diplome za osvojeno zmajevo srce, pošto su nama darovala svoja srca i svoju ljubav. Zmajlišani su u znak sećanja na dobro druženje dobili bedževe Čarapanskog srca – objašnjava Sara Popović, predsnica Udruženja Čarapansko srce.

M.S.

Tekst je deo projekta “Upoznajmo sugrađane – ljudskim pričama protiv predrasuda” koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top