Jana Sudimac – Nada srpske atletike, „dobacuje“ disk do zlata

Postavljeno: 01.04.2023

Maturantkinja kruševačke Ekonomsko – trgovinske škole Jana Sudimac niže nagrade i uspehe u atletičarskoj disciplini bacanja diska, a svaka medalja sa takmičenja za nju je izazov da na sledećem bude još bolja. Kako kaže ova višestruka prvakinja Srbije, sport je privukao od malih nogu, a atletiku kojom se bavi već pet godina smatra „kompletnim sportom“ i preporučuje svim mladim osobama da se u njemu oprobaju

-Trenirala sam odbojku i stoni tenis, kao mala, a kasnije sam krenula i na atletiku, kojom se bavim već 5 godina. Bacanje diska je jedna tehnička disciplina, nju sam odabrala tako što smo na jednom od prvih treninga sa trenerom isprobavali šta kome leži, i meni se to svidelo. Potrebno je puno rada i svakodnevnog treniranja kako bi se tehnika usavršila. Trčala sam za klub u više navrata, kada je trebalo zbog nekih takmičenja, ali definitivno, moja ljubav je bacanje diska – kaže Jana Sudimac.

Dva puta je bila prvak Srbije u kategoriji mlađi juniori, tri puta u kategoriji stariji juniori. Prošle godine osvojila je Kup Srbije za starije juniore. Učestovala je i na seniorskim takmičenjima, gde je osvajala zapažena mesta.

-Osvajala sam puno nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima a izdvojila bih svoju prvu državnu zlatnu medalju kao i nastup za reprezentaciju na Prvenstvu Balkana. Najznačajnija mi je moja prva zlatna medalja na državnom prvenstvu, jer nisam trenirala ni godinu dana, a bila je baš jaka konkurencija. Ni sama nisam očekivala medalju i svi su se začudili kad sam je osvojila. Nakon toga sam na svakom državnom takmičenju, uvek osvajala medalje.

Jana trenira šest puta nedeljno kako bi poboljšala svoju veštinu bacanja diska, a njena predanost i naporni treninzi isplatili su se.

-Treniram svakog dana sem nedelje. Tri puta nedeljno treniram na atletskom stadionu, tamo radim razgibavanje, zagrevanje, pa vežbe motorike, skokove, sprinteve, a na kraju prelazim na tehniku bacanja diska. U teretanu idem tri puta, a tamo uglavnom radim vežbe snage. Vodim računa i o ishrani, u zimskom periodu malo manje, a u letnjem malo više, jer mora da se povećava brzina, a skida kilaža.

Kako kaže, ponekad je naporno uskladiti školu, treninge i društveni život.

-Nekad naiđe naporan period, ali trudim se da izdržim, jer na kraju uvek dođe do dobrih rezultata.

Atletika je sport idealan za mlade, jer mogu da steknu osnove i za neke druge sportove.

-Treniram atletiku zato sto smatram da je najbolji sport za razvijanje dece i mladih. Preporučila bih ga mladima jer smatram da je osnova za svaki sport. Svaki sport se sastoji iz trčanja, skakanja, zato je dobro odatle krenuti, naučiti tehniku, pa krenuti dalje. U Kruševcu atletika i nije toliko popularan sport. Generalno, se mlađe generacije i ne bave toliko sportom, više su okrenuta telefonima, kompjuterima i igricama. Mislim da to nije dobro i savetujem svakoj mladoj osobi da se okrene sportu – poručuje Jana.

Kaže da atletikom planira da se bavi profesionalno, a na brojne uspehe podstiče je svaki prethodni i želja da bude što bolja.

-Uvek je izazov biti bolji nego na prethodnom takmičenju – navodi Jana.

Sada pohađa četvrti razred Ekonomsko-trgovinske škole, smer tehničar obezbeđenja, a planira da studira kriminalistiku.

– Planiram da upišem fakultet i ako mi to dozvoli, da nastavim da treniram. Zato što sam htela da studiram kriminalistiku sam i upisala ovaj smer, a to što se bavim sportom je samo prednost za ovakav vid zanimanja – smatra ona.

Jana Sudimac je još jedan primer da u Kruševcu ima mnogo talentovanih mladih sportista, a njeni uspesi su dokaz da se trud i predanost isplate. Svi sa nestrpljenjem očekuju njene buduće uspehe i veruju da će „dobaciti “ disk do svetskog prvenstva.

Jovana Živković

Ostale vesti

back-to-top