Izražen toplotni talas u Srbiji

Postavljeno: 09.07.2024

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na jak i dugotrajan toplotni talas koji će zahvatiti područje Srbije. Prema prognozi, maksimalne temperature će se kretati u rasponu od 33 do 37 stepeni Celzijusa danas, 9. jula, dok će od sutra, 10. jula, do kraja sedmice temperature dostići između 35 i 40 stepeni Celzijusa.

Područje Beograda će biti posebno pogođeno. Danas, 9. jula, očekuje se maksimalna temperatura od oko 35 stepeni Celzijusa. Od sutra do kraja sedmice, temperature će se kretati od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

U urbanim sredinama širom zemlje očekuju se tropske noći, a toplotni talas će biti praćen izraženim deficitom padavina. Sa velikom verovatnoćom, ovi vremenski uslovi će se nastaviti i tokom naredne nedelje (15 – 22. jul).

Građanima se preporučuje da preduzmu sve neophodne mere zaštite od visokih temperatura, uključujući izbegavanje direktnog izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, konzumiranje dovoljnih količina tečnosti i nošenje lagane i svetle odeće. Posebnu pažnju treba obratiti na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su deca, stariji i hronični bolesnici.

M.J.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top