Izložba „Znamenitosti Kruševca“ i Okrugli sto „220 godina od početka Prvog srpskog ustanka i 650 godina Kosovskog boja“

Postavljeno: 21.06.2024

U okviru Vidovdanskih svečanosti Istorijski arhiv Kruševac priredio je u Legatu Milića od Mačve izložbu „Znamenitosti Kruševca“ i Okrugli sto, u saradnji sa Udruženjem istoričara Rasinskog okruga, „220 godina od početka Prvog srpskog ustanka i 635 godina Kosovskog boja“

Izložbu je svečano otvorila pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti Snežana Aleksić rečima Konstantina Filozofa: „Veliki i slavni Lazar u svome životu sazda tvrde gradove, sazda i zvani Kruševac u kome podiže najkrasniju crkvu velikome Prvomučeniku Stefanu, radi molitve za uvek spominjanoga sina svoga despota Stefana“.

O izložbi je govorila autorka, arhivska savetnica Bojana Jovac.

– Pripremili smo izložbu „Znamenitosti Kruševca“ u čast Vidovdana. Na izložbi su predstavljeni spomenici koji su u našem gradu podignuti u okviru Vidovdanskih svečanosti, a čije je značenje vezano za kneza Lazara i naš grad. Organizovali smo i Okrugli sto pod nazivom „220 godina od početka Prvog srpskog ustanka i 635 godina Kosovskog boja“, na kom su učestvovali univerzitetski profesori i naše kolege savetnici iz drugih arhiva – kazala je ona.

Druga autorka izložbe je viša arhivistkinja Branislava Milošević.

– Bitni datumi sami po sebi predstavljaju uobičajen povod da se setimo ljudi i događaja, iznova ih osvetlimo i od zaborava sačuvamo. Ovaj datum koji za srpski narod ima veliku simboliku, obeležavan je u različitim vremenima, sistemima i epohama. Vidovdan je bio i ostao simbol slobode, patriotizma, viteštva i herojstva. Današnja izložba o kulturno- istorijskim znamenitostima Kruševca, omogućava nam da se bliže upoznamo sa značenjem istih. Sadržaj izložbe je rezultat izbora građe koja se čuva u arhivu našeg grada- to je dokumentacija iz fonda zbirki fotografija. Sve fotografije prati tekst o istorijatu prikazanih znamenitosti. Na izložbi su predstavljeni Arheološki park „Lazarev grad“ (Donžon kula i spomenik knezu Lazaru), crkva Lazarica, spomenik Kosovskim junacima, zgrada Načelstva, grb Hrebeljanovića na zgradi Doma sindikata i slika „Lazarevo obretenije“, delo Milića od Mačve, spomenici Jeleni Balšić,  kneginji Milici na trgu Despota Stefana, spomenik knezu Lazaru na Aerodromu i spomenik despotu Stefanu na trgu Kosturnica – rekla je Milošević i pozvala sve zainteresovane da posete izložbu.

Nakon otvaranja izložbe održan je i Okrugli sto.

– Udruženje istoričara Rasinskog okruga ove godine zajedno sa istorijskim arhivom organizuje Okrugli sto „220 godina od početka Prvog srpskog ustanka i 635 godina Kosovskog boja“. Vidovdan je praznik koji nas okuplja da se setimo naše slavne prošlosti, naših junaka i borbe, koja je, kako kažu pesnici, neprestana – rekao je profesor istorije i predsednik Društva istoričara Rasinskog okruga Bojan Panić.

Izložba će u Legatu biti otvorena do ponedeljka, a nakon toga zainteresovane sugrađani će moći da je posete u prostorijama Istorijskog arhiva Kruševac u holu zgrade Jastrepca.

O. Milićević

Ostale vesti

Komentari

  1. Зоран Антонијевић kaže:

    Izvrsna organizacija, toplina i gostoljubivost domaćina zaslužuju svaku zahvalnost. Posebno poštovanje za izložbu i sve učesnike. Veliki pozdrav, vidimo se, ako Bog da, u oktobru!

1 thought on “Izložba „Znamenitosti Kruševca“ i Okrugli sto „220 godina od početka Prvog srpskog ustanka i 650 godina Kosovskog boja“

Comments are closed.

back-to-top