Izložba ručnih radova „Zlatne ruke žena Župe“

Postavljeno: 25.03.2023

Muzej vinarstva i vinogradarstva, DU Kolo srpskih sestara i Udruženje “Ž kao žena i kao Župa” organizovali sutradicionalnu martovsku izložbu ručnih radova: “Zlatne ruke žena Župe“.

-Vez je bio pokazatelj materijalnog i društvenog statusa, ali i regionalne i nacionalne pripadnosti. Izložba ima za cilj da pokaže značaj tradicionalne kulture i izloženi su i predstavljeni predmeti ukrašeni tradicionalnim vezom, a ornamenti su pretežno floralnog i geometrijskog oblika. Njihovim muzejskim predstavljanjem omogućava se podsticanje očuvanja porodičnog umeća i nasleđa sa ciljem da se zaštiti nematerijalno kulturno nasleđe, izjavila je Nela Ćurić, direktorka Muzeja.

Prema rečina Vere Stanković, predsednice Kola srpskih sestara Aleksandrovac, zidove velike sale Muzeja krasi više od 250 stoljnjaka, prekrivača, šustikli i drugih ručnih radova naših vrednih Župljanki.

-Negujući tradiciju Kolo srpskih sestara je učestvovalo na ovoj izložbi lepote, pedantnosti, ljubavi… Izložen je deo naših radova ali i nasleđa koje se ljubomorno čuva kao blago. Za vez su potrebni: platno, konac, igla, vreme i ljubav. Vez je kao meditacija, opušteno precizno provlačenje konca ravnomernim pokretima kroz zategnuto platno. Bod po bod  slažu se boje i nastaju motivi. Koliko je ljubavi i pedantnosti izveženo u svakom bodu, ističe gospođa Stanković.

Vez je način ukrašavanja tekstila pomoću niti. Koristi se od davnina da bi ukrasom učinio neki predmet lepšim i vrednijim. Nalazio se na odevnim predmetima, ali i u enterijeru. Vezlo se vunenim nitima, pamučnim, svilenim, stebrnim, zlatnim ali i žicom.  Vez je bio deo svakodnevnog života žena u običnom narodu ali i na dvorovima vladara. Narodni vez su radile žene po kućama.  Vladarke su osnivale škole veza. Umetnički vez je rađen u manastirskim radionicama.

Ima mngo tehnika vezenja karakterističnih za razne krajeve. Zlatovez je najcenjenija tehnika umetničkog veza u vezenju predmeta za crkvu i narodne nošnje. Podloga je platno ili svila, a veze se pozlaćenim nitima. Uz reč vez ide i reč umetnost. Naravno nije svaki vez umetnost, sli jeste kreativan način izražavanja.

Ručni vez zahteva vreme i strpljenje.  Vez ja kao meditacija. Blagotvoran. Kreiranje emocija, njihovo povezivanje sa sećanjem, tradicijom, prošlošću, snovima… Niti su naša veza sa majkama, bakama  prabakama…

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top