+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Politika » Izabrana predsednica Skupštine Grada, Kruševac još uvek bez novog gradonačelnika

Izabrana predsednica Skupštine Grada, Kruševac još uvek bez novog gradonačelnika

Konstitutivna sednica Skupštine Grada, započeta 13. Juna, završena je danas izborom Jasmine Palurović za predsednicu Skupštine i Maje Cuckić za sekretara Skupštine

Jasmina-PalurovićOstalo je, medjutim, nejasno zašto odmah nije zakazana sednica na kojoj bi se birali izvršni organi, rukovodstvo  grada – gradonačelnik, zamenik te Gradsko veće, kada koalicija okupljena oko naprednjaka ima 65 od ukupno 70 odbornika.

-Izabrali smo predsednicu Skupštine i sekretara, naredna sednica biće zakazana u zakonskom roku koji je dva meseca od proglašenja izbornih rezultata. U toku su konsultacije oko kandidature za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i ostale funkcionere koje bira Skupština grada. Nema tu nikakvih problema, sve će biti uradjeno u tom roku, hoćemo da izaberemo ljude koji će moći da odgovore tim funkcijama na najbolji način – kazao je novinarima nakon završene sednice predsednik odborničke grupe Aleksandar Vučić, Srbija pobedjuje, Živojin Miloradović. To je najveća grupa u lokalnoj Skupštini i ima 45 odbornika.

Nosilac liste Demokratske stranke, jedine opozicione stranke u kruševačkoj skupštini koja ima 4 odbornika, Branislav Katančević je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome zašto vladajuća većina još uvek nije izabrala rukovodstvo Grada kazao da je zakazivanje sednice Skupštine Grada „očigledan primer štedenje para poreskih obveznika“.

-Ne znam šta je pozadina niti me interesuje – prokomentarisao je on.

sk2

Dosadašnja zamenica gradonačelnika, a novoizabrana predsednica Skupštine, Jasmina Palurović, u prvom obraćanju se zahvalila na ukazanom poverenju, kazavši da joj je drago što će u narednom period voditi Skupštinu Grada Kruševca.

-Kao i na dosadašnjoj funkciji biću nesebična podrška i uvek na raspolaganju za sve što vam je potrebno. Gradjanima želim da kažem da će ova Skupština biti vodjena kako to dolikuje carskom gradu – rekla je ona.

Na njen predlog Skupština Grada je izabrala diplomiranu pravnicu, Maju Cuckić, za sekretara Skupštine.

Tokom diskusije o izboru predsednice Skupštine odbornik i nosilac liste DS-a na lokalnim izborima, Branislav  Katančević, reagovao je, kako je kazao, na način na koji je počelo konstitusanje Skupštine.

-Radi šire javnosti i istine treba da se čuje da ste vi prvog dana konstituisanja prekrojili volju gradjana oduzimajući jednog odbornika DS-u i tako onemogućili da na demokratski način učestvuje u radu organa i komisija Skupštine. To zaslužuje osudu gradjana – kazao je Katančević obraćajući se naprednjacima. Podsetio je da je ta stranka u koaliciji oko sebe okupila 65 od 70 odbornika konstatujući da “to nije bilo dovoljno” te da su “morali da ukradu jednog odbornika DS-a”.

Podsetimo, za formiranje odborničke grupe potrebno je 5 odbornika, koliko su demokrate na izborima osvojile, ali se već na prvom zasedanju Skupštine ispostavilo da ih je napustio Saša Miladinović.

Katančević je ponovio da je to početak kraja parlamentarizma u Kruševcu rekavši da se „ovde ranije započeti demokratski procesi gase“.

– Kruševac će tek da oseti posledice ovakvog načina rada da se opozicija izbacuje iz Skupštine, da im se oduzimaju odbornici kako ne bi imalu upliv u rad i kontrolu rada organa i skupštinskih komisija. Vlast je trebalo da nadje način i da, ako treba, smanji broj odbornika na 4 kako bi opozcija mogla da formira grupu i doprinese radu. Voleo bih da ova Skupština radi i da, kao što ste obećali pre 4 godine, od Kruševca napravite pristojno mesto za život. Medjutim stvarnost je nešto drugo, za 4 godine niste doveli ni jednog investitora, nezaposlenost je ogromna, plate medju najnižima u Srbiji, a institucije sistema, koje treba da budu nezavisne, prebacili ste u SNS – kazao je on.

sk5

U replici nosilac liste SNS na izborima i odbornik, Bratislav Gašić, kazao je da odbornici SNS–a nisu potpisivali nikakve ugovore niti menice da će ostati u toj stranci ako dobiju mandate, što je DS radio.

– Kada se pozivamo na demokratiju i rezultate rada gradjani su na izborima rekli šta misle o rezultatima rada SNS-a. Za kradje, otimanje u banjama, bolnicama vojvodjanskim, nadležni su policija i tužilaštvo – poručio je Gašić.

Ponovio je da su naprednjaci 2012. godine zatekli “katastrofu u Kruševcu i Srbiji” odnosno da su demokrate do tada uspele da “sve što je vredelo unište i srozaju” dodajući da ovih dana investitori obilaze više lokacija u Kruševcu.

Kazao je da je vladajuća većina razmišljala o tome da poveća na sedam broj odbornika neophodnih za formiranje odborničke grupe, a kako bi mogle da donose značajnije odluke. Demokratski potencijal vlast je, dodao je Gašić, pokazala i time što je od odbornika predizbornih koalicionih partnera formirala odborničku grupu, upravo kako bi, kako je kazao, mogla da akumulira njihova razmišljanja i predloge.

Podsetimo, Srpska napredna stranka je sa predizbornim partnerima, na lokalnim izborima osvojila 52 od ukupno 70 odborničkih mesta u Skupštini Grada, odnosno imala je većinu za samostalno formiranje vlasti. Koalicija SPS-JS imala je 12 mandata, a Jedinstvenoj Srbiji je u međuvremenu prišao Saša Miladinović iz Demokratske stranke.

Na taj način je jedina opoziciona stranka, DS, koja je osvojila pet odborničkih mesta, ostala bez mogućnosti da formira odborničku grupu. Na njihovoj listi je nastupio i Dragan Blažić, predstavnik Narodnog pokreta Srbije, koji je odlučio da nastupa kao samostalni odbornik. Pred održavanje konstitutivne sednice SNS je sa koalicijom SPS – JS potpisao koalicioni sporazum.

sk1

Konstitutivna sednica Skupštine Grada, započeta 13. Juna, završena je danas izborom Jasmine Palurović za predsednicu Skupštine i Maje Cuckić za sekretara Skupštine Ostalo je, medjutim, nejasno zašto odmah nije zakazana sednica na kojoj bi se birali izvršni organi, rukovodstvo  grada – gradonačelnik, zamenik te Gradsko veće, kada koalicija okupljena oko naprednjaka ima 65 od ukupno 70 odbornika. -Izabrali smo predsednicu Skupštine i sekretara, naredna sednica biće zakazana u zakonskom roku koji je dva meseca od proglašenja izbornih rezultata. U toku su konsultacije oko kandidature za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i ostale funkcionere koje bira Skupština grada. Nema tu nikakvih problema, sve će biti uradjeno u tom roku, hoćemo…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Saobraćajna nezgoda na Bagdalskom vencu – nema teže povređenih

Dva putnička vozila, marke “reno” i “mazda” učestvovala su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć oko 22 sata na ...

U RPK u toku izbor novog Parlamenta privrednika

Regionalna privredna komora Kruševac započela je izborne aktivnosti za novi saziv Parlamenta privrednika. Postupak kandidovanja za 18 članova Parlamenta koji ...

Pekari Le PONS u Kruševcu potreban Pica majstor.Javiite se na telefon 064 8592240

Kuglaši Car Lazara pobedom nad Kraljevom na pragu Superlige

Kuglaši kruševačkog Car Lazara, lideri na tabeli Prve lige, nadigrali su na kuglani Sportskog centra u Lazarevom gradu u 13. ...

Napredak rutinski do tri boda protiv Mačve

U utakmici 31. kola Super lige Srbije, u Kruševcu Napredak potpuno zasluženo došao do devetog trijumfa ove sezone, protiv Mačve ...