+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Projekti » Projekti 2019 » Čiste vode Brusa » Iz Udruženja “Rajko od Rasine” poručuju: “Enormna količina otpada na obalama Rasine”

Iz Udruženja “Rajko od Rasine” poručuju: “Enormna količina otpada na obalama Rasine”

U svojim akcijama Udruženje “Rajko od Rasine”iz Brusa, u ovoj godini prikupilo je više od 1000 vreća raznovrsnog otpada.

Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa “Rajko od Rasine“ tokom ove godine sprovelo je  nekoliko akcija uklanjanja otpada sa obala Rasine. Ističu da je do sada, sa samo nekoliko kilometara  rečnog toka, prikupljeno više od 1.000 džakova raznovsnog otpada.

Reč je o enormnoj količini otpada i mislim da još uvek nije sazrela svest naših sugrađana u tom smislu. Druga stvar, ni država se ne uključuje aktivno, mislim pre svega kaznenim merama, tako da je teško nešto suštinski promeniti – kaže Aleksandar Milutinović, predsednik Udruženja i dodaje:

Mi i ne mislimo da možemo u tom smislu sve da dovedemo u red. Želja nam je da se o našim akcijama i negovanju i zaštiti prirode priča i da se u naše akcije uključi što veći broj građana, kako bi shvatili  da je problem veliki i da nema odlaganja. Ako ne krenemo sa akcijom, naši ekološki problemi će iz godine u godinu biti samo veći i ozbiljniji.

Aleksandar Milutinović je odrastao na obalama Rasine, kupanje i pecanje su obeležili njegovo detinjstvo, a sada, kako kaže, “na kupanje u Rasini niko i ne pomišlja.”

Posle svih događaja oko izgradnje mini hidroelektrana, Aleksandar  je pokazao razumevanje za nezadovoljstvo  građana. –Po vokaciji, mi smo protiv MHE. Sva razumna javnost je protiv toga. Postoje verovatno veliki interesi kapitala, ali, ukoliko mislimo da budemo zdravi i kao takvi opstanemo, mi ne da ne smemo to da nastavimo, već i ove postojeće treba vratiti u prethodno stanje. Izgradnja MHE je signal ljudima da se iseljavaju. Ako mogu da uzmu reku, mogu uzeti bilo šta. Nadam se da će država naći neki modus.

 Pored ekoloških akcija uređenja i čišćenja obala i korita reke Rasine, Udruženje svake godine u oktobru organizuje i “Bruski marš“ od Brusa do Krive Reke, najvećeg srpskog stratišta u Drugom svetskom ratu. Marš, kako kaže Aleksandar, ima  za cilj očuvanje i negovanje srpske istorije i tradicije jer “ko istoriju zaboravlja ona mu se ponavlja”.

Za narednu godinu Udruženje ”Rajko od Rasine” najavljuje nove ekološke akcije verujući da će naići na veći odziv pre svega kod mlađih sugrađana.

N.Moskovljević

Tekst je deo projekta “Čiste vode Brusa” koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus.
U svojim akcijama Udruženje “Rajko od Rasine”iz Brusa, u ovoj godini prikupilo je više od 1000 vreća raznovrsnog otpada. Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa ''Rajko od Rasine'' tokom ove godine sprovelo je  nekoliko akcija uklanjanja otpada sa obala Rasine. Ističu da je do sada, sa samo nekoliko kilometara  rečnog toka, prikupljeno više od 1.000 džakova raznovsnog otpada. -Reč je o enormnoj količini otpada i mislim da još uvek nije sazrela svest naših sugrađana u tom smislu. Druga stvar, ni država se ne uključuje aktivno, mislim pre svega kaznenim merama, tako da je teško nešto suštinski promeniti…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Deo Topličine bez grejanja

Zbog pucanja cevi na delu glavnog magistralnog toplovoda u Topličinoj ulici, bez grejanja su sugrađani koji žive u delu te ...

Preventivom do bezbednijeg učešća u saobraćaju

O tome koliko je važno povećavati nivo bezbednosti i sigurnosti u saobraćaju, šta nadležne institucije u Kruševcu čine kako bi ...

Napredak ide dalje u Kupu, gol odluke u završnici meča

Napredak pobedio prvi put pod vođstvom Gorana Stevanovića i plasirao se u osminu finala Kupa Srbije, Trajal protiv TSC-a sutra ...

Mala škola lekovitog bilja

Serija radionica o lekovitom bilju i izradi prirodne kozmetike otpočela je danas u prostorijama Regionalne privredne komore u Kruševcu. Radionice ...

Bronza za odbojkašice Palestre

Odbojkašice Palestre iz Kruševca osvojile su 3.mesto na Državnom prvenstvu Specijalne Olimpijade Srbije u ženskoj inkluzivnoj odbojci, u kojoj nastupaju ...