+381 64 812 51 81
Naslovna » Projekti » Projekti 2019 » Čiste vode Brusa » Iz Udruženja “Rajko od Rasine” poručuju: “Enormna količina otpada na obalama Rasine”

Iz Udruženja “Rajko od Rasine” poručuju: “Enormna količina otpada na obalama Rasine”

U svojim akcijama Udruženje “Rajko od Rasine”iz Brusa, u ovoj godini prikupilo je više od 1000 vreća raznovrsnog otpada.

Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa “Rajko od Rasine“ tokom ove godine sprovelo je  nekoliko akcija uklanjanja otpada sa obala Rasine. Ističu da je do sada, sa samo nekoliko kilometara  rečnog toka, prikupljeno više od 1.000 džakova raznovsnog otpada.

Reč je o enormnoj količini otpada i mislim da još uvek nije sazrela svest naših sugrađana u tom smislu. Druga stvar, ni država se ne uključuje aktivno, mislim pre svega kaznenim merama, tako da je teško nešto suštinski promeniti – kaže Aleksandar Milutinović, predsednik Udruženja i dodaje:

Mi i ne mislimo da možemo u tom smislu sve da dovedemo u red. Želja nam je da se o našim akcijama i negovanju i zaštiti prirode priča i da se u naše akcije uključi što veći broj građana, kako bi shvatili  da je problem veliki i da nema odlaganja. Ako ne krenemo sa akcijom, naši ekološki problemi će iz godine u godinu biti samo veći i ozbiljniji.

Aleksandar Milutinović je odrastao na obalama Rasine, kupanje i pecanje su obeležili njegovo detinjstvo, a sada, kako kaže, “na kupanje u Rasini niko i ne pomišlja.”

Posle svih događaja oko izgradnje mini hidroelektrana, Aleksandar  je pokazao razumevanje za nezadovoljstvo  građana. –Po vokaciji, mi smo protiv MHE. Sva razumna javnost je protiv toga. Postoje verovatno veliki interesi kapitala, ali, ukoliko mislimo da budemo zdravi i kao takvi opstanemo, mi ne da ne smemo to da nastavimo, već i ove postojeće treba vratiti u prethodno stanje. Izgradnja MHE je signal ljudima da se iseljavaju. Ako mogu da uzmu reku, mogu uzeti bilo šta. Nadam se da će država naći neki modus.

 Pored ekoloških akcija uređenja i čišćenja obala i korita reke Rasine, Udruženje svake godine u oktobru organizuje i “Bruski marš“ od Brusa do Krive Reke, najvećeg srpskog stratišta u Drugom svetskom ratu. Marš, kako kaže Aleksandar, ima  za cilj očuvanje i negovanje srpske istorije i tradicije jer “ko istoriju zaboravlja ona mu se ponavlja”.

Za narednu godinu Udruženje ”Rajko od Rasine” najavljuje nove ekološke akcije verujući da će naići na veći odziv pre svega kod mlađih sugrađana.

N.Moskovljević

Tekst je deo projekta “Čiste vode Brusa” koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus.
U svojim akcijama Udruženje “Rajko od Rasine”iz Brusa, u ovoj godini prikupilo je više od 1000 vreća raznovrsnog otpada. Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa ''Rajko od Rasine'' tokom ove godine sprovelo je  nekoliko akcija uklanjanja otpada sa obala Rasine. Ističu da je do sada, sa samo nekoliko kilometara  rečnog toka, prikupljeno više od 1.000 džakova raznovsnog otpada. -Reč je o enormnoj količini otpada i mislim da još uvek nije sazrela svest naših sugrađana u tom smislu. Druga stvar, ni država se ne uključuje aktivno, mislim pre svega kaznenim merama, tako da je teško nešto suštinski promeniti…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

RPK poziva privrednike: Pitajte inspektore!

„Dan otvorenih vrata sa inspektorima“, koji ovdašnja Regionalna privredna komora periodično organizuje u saradnji sa Rasinskim upravnim okrugom, biće održan ...

Srednjoškolke iz Kruševca pokreću portal za mlade

Projekat mladih Kruševljanki ušao je finale takmičenja “Svetionik znanja ” koje sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture –ASK. Ideja dve srednjoškolke ...

Uhapšena dvojica zbog sumnje da su ucenjivali devojku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su na području Aleksandrovca F. P. (33) i B. I. (30) iz Kruševca ...

Vlada odlučila: Na vakcinaciju samo uz poziv eUprav

Od utorka, 26. januara, na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv ...

Marija Lukić povodom Jutkinog odlaska u zatvor: “Pobeda za celo društvo”

To su rečima kojima je Marija Lukić za medije prokomentarisala odlazak bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke na izdržavanje ...