Iz Gradske toplane najavljuju – spremni za novu grejnu sezonu

Postavljeno: 20.09.2019

Ovih dana završava se remont i drugog gasnog kotla, a do 20. oktobra će biti u funkciji i jedan od dva kotla na ugalj, što je više nego dovoljno za kvalitetno grejanje oko 9.000 korisnika koliko ih Toplana ima. Puštanjem u rad i drugog kotla na ugalj, početkom decembra, Toplana će raspolagati snagom od oko 100 megavata, što joj ostavlja i četrdesetak slobodnih megavata za širenje broja korisnika, saopšteno je danas na konferenciji za novinare

U Toplani se izvode završni radovi na remontu gasnih kotlova koji će prvi krenuti da u novoj sezoni greju korisnike i svi pokazatelji govore da ćemo predstojeću grejnu sezonu dočekati spremno. U to se, kako je rekla novinarima, danas uverila i gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović koja je sa saradnicima posetila ovo javno preduzeće. 

Danas smo ovde da se uverimo da svi da radovi teku po dinamici koju su nam izvođači dali.  Grejna sezona će krenuti na vreme, jer smo počeli prvo sa gasnim kotlovima koji su već skoro završeni. Tokom naredne sedmice montiraće se novi bubnjevi i u kotlovima na ugalj i kotao broj dva će biti spreman za rad 20. oktobra, a kotao broj jedan 1. decembra – rekla je gradonačelnica, obilazeći pogone Toplane.

Palurović je podsetila da je Vlada Srbije u kruševačku Toplanu po prvoj odluci uložila 300, a potom još 100 miliona dinara, te da su ta sredstva predviđena ne samo za kotlove već i za drugu opremu koja je neophodna da bi Toplana mogla dobro da funkcioše, uključujući i izgradnju postrojenja za hemijsko prečišćavanje vode i rekonstrukciju zgrade ovog preduzeća.

Da je Toplana spremna za, kako je rekao, sve izazove pred početak sezone, potvrdio je i njen direktor Dragan Azdejković.  On je obavestio je novinare da je do sada obezbeđeno12 hiljada tona uglja, proverene su gasne instalacije, te da su promenjeni svi ključni ventili i servisirano sedamdesetak podstanica.

Mreža je puna i pod pritiskom, što se odavno nije dogodilo. Očekujemo da 1. oktobra krenemo sa hladnim probama i kada se steknu uslovi za početak grejne sezone da krenemo sa kotlovima na gas – precizirao je Azdejković.

Inače, podsetio je on, kotlovi na gas koji nisu radili od 2006. godine, imaju snagu od 34 megavata, a kotlovi na ugalj, iako su imali projektovanu snagu od po 35 megavata, zbog dotrajalosti i kvarova u prethodnim sezonama nisu davali više od 30 megavata.

Sada će svi raditi punim kapacitetom, čime dobijamo100 megavata energije. To ne samo da je dovoljno za sadašnji broj konzumenata, nego i za širenje Gradske toplane, jer je grad, zajedno sa Vladom Srbije, to video kao jedan od  načina da se prevaziđe finansijski problem u kome se Toplana nalazi – napomenuo je Azdejković, objašnjavajući da je za grejanje postojećih korisnika dovoljno 60 megavata, a da je sve ostalo u funkciji povećanja broja korisnika za šta, kako je rekao, vlada veliko interesovanje. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top