Istražujemo poreklo imena sela: Karađorđevi šančevi u Šancu

Postavljeno: 09.10.2022

Na levoj dolinskoj strani Zapadne Morave, poznato i pod nekadašnjim nazivom Štubelj, nalazi se selo Šanac. Današnje ime dobilo je po Karađorđevom “izumu”, o kome Zdravko Kostić govori u svojoj knjizi. 

Kako bi odbranio Šumadiju od silovitog prodora Turaka, Karađorđe je odlučio da na mestu iznad današnjeg prekomoravskog sela Šanca podigne dobro poznate šančeve, odnosno rovove. U njima su bili postavljeni topovi, čije su cevi bile okrenute prema Zapadnoj Moravi, u pravcu Kruševca, odakle se i očekivao dolazak Osmanlija.

Nakon pobede nad Turcima, meštani su se sa brega preselili kraj obala Zapadne Morave. U znak sećanja na Karađorđeve šančeve, selo je dobilo ime Šanac.

Prvobitno ime naselja bilo je Štubelj, te i danas jedno mesto, u starom delu sela, nosi taj naziv. Kao osnivači sela spominju se trojica braće iz Crne Gore. Dvojica su, iz straha da ne budu uhvaćeni, otišli na Jastrebac, na područje Male Reke, a jedan je ostao u Šancu.

Inače, Šanac je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, koje se nalazi 8,5km severno od Kruševca. Površina atara iznosi 1.088ha, a prema poslednjem popisu iz 2011. godine brojalo je 978 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top