Istraživanje Unije srednjoškolaca – i đaci žele u školske klupe

Postavljeno: 27.08.2021

U anonimnoj anketi više od dve trećine srednjoškolaca u Srbiji podržalo je „normalan“ model nastave i pozdravilo takvu odluku Kriznog štaba i Ministarstva prosvete. O organizovanju nastave u slučajevima pojave epidemije u školama, međutim, imaju svoje predloge

Unija srednjoškolaca Srbije je, nakon odluke Ministarstva i Kriznog štaba o početku školske godine, sprovela istraživanje među svojim članovima koje je pokazalo da učenici podržavaju vraćanje školskog života u “normalu” te da su se svi uželeli nastave uživo.

Istraživanjem su obuhvaćene i mere koje je Krizni štab predvideo u slučaju pojave epidemije u školama, a na osnovu rezultata objavljeno je i nekoliko predloga koji bi, kako smatraju srednjoškolci, predupredile takav scenario, ali i obezbedili bolje uslove za pohađanje nastave ukoliko do njega ipak dođe.

Tako, prema zaključcima istraživanja, srednjoškolci predlažu obavezno nošenje zaštitne maske i tokom časova i tokom odmora, ali traže da časovi umesto 45, traju 30 minuta kako bi nošenje maski bilo podnošljivije.

Đaci smatraju i da, ukoliko škola uđe u takozvanu crvenu zonu, ne treba praviti grupe, te predlažu da se umesto svakog drugog dana u školu ide svake druge nedelje, ali da ocenjivanje bude dozvoljeno svake nedelje.

Naglašavaju da je nastava na daljinu, pored svih manjkavosti, bila značajan resurs u vreme kada se nije išlo u školu, pa je treba zadržati kao alternativu u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije.

Inače, u anketi, koja je bila anonimna, učestvovali su i srednjoškolci iz našeg grada, a sve kruševačke srednje škole, izuzev politehničke, članice su ove unije.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top