Istraživanja nekropole na lokalitetu Bedem okončaće se za desetak dana i neće promeniti dinamiku radova na Moravskom koridoru, saznaje KruševacGrad

Postavljeno: 15.07.2021

Kako je za naš potral saopšteno iz Koridora Srbije, po dobijanju dozvole za iskopavanje od Ministarstva kulture i informisanja, pokrenuta su dalja arheološka istraživanja na lokalitetu Bedem kod Maskara gde je otkriveno pet grobova koji, kako je u startu procenjeno, datiraju iz 6. veka. Ove aktivnosti će, kako se očekuje, biti okončane za desetak dana, a u Koridorima kažu da one neće uticati na dinamiku radova na Moravskom koridoru

– Prilikom radova na iskopu za temelj potpornog zida na 10,78 kilometru, u zoni arheološkog lokaliteta Bedem Maskare, u podnožju južnog bedema vizantijske tvrđave, otkriveno je 5 grobnih mesta. O tome je obaveštena nadležna institucija Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, i izvršena privremena zaštita nalaza. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je doneo meru zaštitnog arheološkog iskopavanja u dužini od 30 metara – precizira se u odgovorima koji su iz Koridora Srbije dostavljeni našem portalu.

Koridori Srbije su, na osnovu uslova izdatih od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, navodi se u odgovoru, obezbedili svu potrebnu projektnu dokumentaciju i prilagodili metodologiju izvođenja radova na arheološkom lokalitetu Bedem Maskare u opštini Varvarin, kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe Republike Srbije.

U dogovoru sa zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, odmah se pristupilo prikupljanju dokumentacije za dozvolu za hitna zaštitna iskopavanja prostora nekropole i ta procedura je u toku.

– Po dobijanju dozvole za iskopavanja od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ekipa Narodnog muzeja Kruševac i Arheološkog instituta u Beogradu pristupiće daljim arheološkim istraživanjima, kako bi se ovaj prostor što pre oslobodio za nastavak daljih radova na izgradnji Moravskog koridora – navodi se još u odgovorima na naša pitanja.

Sve ove aktivnosti, kažu u Koridorima, započete su 12. jula i očekuje se da će se završiti u narednih 10 radnih dana i naglašavaju da navedeni radovi neće uticati na planiranu dinamiku radova.

Na naše pitanje da li na trasi Moravskog koridora ima još potencijalnih arheoloških lokaliteta na koje je izvođačima skrenuta pažnja, iz Koridora odgovaraju da je, angažovanjem Arheološkog Instituta iz Beograda, obezbeđen arheološki nadzor za sve vreme izvođenja radova na Moravskom koridoru.

U Narodnom muzeju Kruševac potvrdili su nam da će i njihov arheolog biti na lokalitetu, te da će asistirati kolegama iz Arheološkog instituta Beograd.

– Trasa koridira ne bi trebalo da se menja, ukoliko bude nekih nalaza verovatno ćemo ih izmestiti za nekih dvadesetak metara u naš lokalitet Maskare koji je u neposrednoj blizini – rekao je direktor kruševačkog Narodnog muzeja Goran Vasić.

D.M. – N.B.
Foto: arhiv Novosti, selomaskareblogspot


O Bedemu
Arheološki lokalitet Bedem u ataru sela Maskare dospelo je u žižu javosti početkom dvehiljaditih kada su na ovom nalazištu nedaleko od Zapadne Morave otkriveni temelji velike trobrodne ranovizantijske bazilike. Na lokalitetu, prema procenama stručnjaka ima i vrednih artefakata iz širokog istorijskog perioda koji obuhvata razdoblje od praistorije, bronzanog doba, pa sve do srednjeg veka. Ovo poslednje otkriće nekropole iz 6. veka vezuje se za ranovizantijsko utvrđenje koje je, kako se smatra, bilo locirano na Bedemu.

Ostale vesti

back-to-top