Inicijativa “uNAPREDimo zajedno”, za bolji život mladih u Brusu

Postavljeno: 15.08.2020

Udruženje građana “Omladinski centar Brus” pokrenuo je inicijativu “UNAPREDimo zajedno”, u cilju boljeg informisanja mladih o njihovim pravima, podsticanja preduzetništva , te pokušaja da se reše problemi sa kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj sredini. Mladi će moći da pišu, da šalju svoje utiske, sugestije i predloge, a preporuke  realizovane tokom ove incijative biće prezentovane nadležnima u toj opštini

Nakon pripremne faze u kojoj smo kroz upitnik  o položaju mladih  dobili relevantne podatke , kroz Fejsbuk uključenja sa našim sagovornicima, razmatrali smo potencijalna rešenja za probleme mladih u Brusu. Sagovornici su bili iz Kancelarije za mlade opštine Brus, preduzetnica i maturantkinja. Svako na svoj način je predstavio probleme sa kojima se mladi susreću, probleme ostanka u Brusu, probleme zasnivanja sopstvenog biznisa i neke od izazova sa kojim se susreću u opštini kakva je naša. Iz tih razgovora smo dobili važne podatke, mladi su se uključivali, ostvarili smo komunikaciju tako da su oni mogli više da saznaju o načinima na koje mogu da ostanu u Brusu–  navode u Omladinskom centru mladih.

U narednom periodu  biće snimljeno pet audio emisija, u formi podkasta, sa nezaposlenim mladim ljudima, zaposlenima u sopstevnoj proizvodnji (poljoprivrednicima), predstavnicima lokalne samouprave i lokalanih institucija. Cilj je da se kroz te emisije obuhvate svi segmenti onoga što mlade muči i što ih je eventualno nateralo da odu iz ove opštine. Platforma na kojoj će se objavljivati emisije biti povezana sa sajtom Omladinskog centra, što će doprineti većoj povezanosti i informisanosti ciljne populacije.

Mladi će moći da pišu, da šalju svoje utiske, sugestije i predloge, a preporuke nastale tokom ove incijative biće prezentovane opštinskom veću . Nadamo se da će se saradnja sa lokalnom samoupravom kroz sve aktivnosti podići na viši nivo- kažu u toj organiazaciji, navodeći da je do sada postojala kontinuirana saradnja sa opštinom Brus u vidu morale i medijske podrške, ne i finansijske.

U Udruženju kažu da mladi već dugi niz godina nisu uključeni u lokalne procese donošenja odluka  važnih za ostanak i opstanak mladih u toj opštini.

Verujemo da našim delovanjem možemo da unapredimo stanje u lokalnoj zajednici, a ujedno time i ohrabrimo druge da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici. Istovremeno, trudimo se da mladima približimo  informacije i rešenja kako bi lakše  pronašli  posao i ostali  da žive u Brusu – navode u Omladinskom centru

Dosadašnja istraživanja Omladinskog centra Brus pokazala su da, između ostalog, i tema rodne ravnopravnosti mladima u toj opštini nije bliska.

Ovde vlada patrijarhat i mi se trudimo da mladima objasnimo da ne postoji rodna diskriminacija i da smo svi mi jednaki. Radimo na tome da mlade osvešćujemo i na temu zaštite životne sredine, već u osnovnoj školi. Uključujemo ih i u programe radioničarskog tipa gde imamo stručne predavače, a krajnja akcija je čišćenje životne okoline u opštini Brus i zasađivanje drveća, što je jedan od budućih projekata-. kaže Marija Aleksić, predsednica Udruženja građana “Omladinski centar Brus”. 

Prošle godine,  u saradnji sa drugim relevatnim organizacijama, Udruženje je sprovelo i jedno od retkih istraživanja na lokalnom nivou, na temu položaja mladih. Rezultati su pokazali  niz negativnih trendova u oblastima zapošljavanja, aktivizma, participacije u procesima donošenja odluka, ali i sve veći procenat „odliva mozgova“, što dugoročno gledano, kako ističu u tom Udruženju, može da predstavlja ozbiljan problem za održivost cele opštine

Naša misija  i svi vidovi delovanja zasnovani su na činjenici da dugi niz godina na teritoriji opštine Brus, mladi nisu uključeni u lokalne procese donošenje odluka, a koji su važni za njihov opstanak i ostanak na lokalu. Briga za mlade ne može postati stvarnost bez usredsređivanja na ono šta treba realno uraditi na lokalnom nivou, a isto tako je to nemoguće bez aktivnog, partnerskog, ravnopravnog uključivanja lokalnih institucija i mladih. Upravo zato je važno ukazivati na  položaj i potrebe mladih ljudi,  podstaći dijalog i zajednički ponuditi konkretna rešenja – zaključuju u Omladinskom centru Brus.

Udruženje građana “Omladinski centar Brus” osnovano je 2013. godine i do sada je realizovalo više od 20 projekata. U timu ih je petoro, a centar ima i 30 volontera koji su aktivno uključeni u aktivnosti  centra.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top