In memoriam: Preminuo Milija Vuković, prvak drame Kruševačkog pozorišta

Postavljeno: 16.04.2020

Jutros nas je u svojoj 73. godini, nakon duge i teške bolesti, napustio čuveni glumac Milija Vuković. Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta. U svojoj plodonosnoj karijeri ostvario je preko 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj najznačajnijih nagrada. Komemoracija će se obaviti najesen u Kruševačkom pozorištu, a sahrana je sutra (petak, 17. april) u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, u krugu porodice

Milija Vuković rođen je u Vitoševcu 1947. godine. Glumom je počeo da se bavi kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu. Na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu proveo je dve i po godine. Posle jednogodišnje pauze (zbog bolesti) umesto nastavka studija, u februarzu 1973. započeo je profesionalnu glumačku karijeru u Kruševačkom pozorištu. Prva uloga mu je bila uloga Maneta u „Zoni Zamfirovoj“.

Kao dramski umetnik ( glumac i reditelj) gostovao je u pozorištima  Beograda, Niša, Prištine, Zaječara… Radio sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Karadžić, Siniša Kovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Jug Radivojević…

Pored pozorišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga. Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. 

Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike.

Milija Vuković je osvojio brojne nagrade i priznanja među kojima i šest nagrada stručnog žirija na Susretima Joakim Vujić za najbolju ulogu, dva Grand Pria Sima Krstović, pet nagrada žirija grada domaćina Susreta Joakim Vujić, dve nagrade Udruženja dramskih umetnika podružnice Niša i Titovog Užica, Pohvalu Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagradu Politike ekspres za najbolju ulogu (Raskoljnikov), dve nagrade publike na Nušićevim danima u Smederevu, dve nagrade Bora Stanković u Vranju, tri nagrade Zoranov brk na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagradu Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini (Jerotije Pantić), Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru, Zlatnu značku KPZ Srbije za doprinos kulturi, Spomen plaketu grada Kruševca, nagradu SIZ kulture Kruševca i godišnju nagradu Kruševačkog pozorišta Bora Mihailović.

Najupečatljivija ostvarenja su mu uloge u delima klasika srpske i svetske književnosti – Andrića, Selimovića, Ćosića, Nušića, Čehova, Dostojevskog, Ostrovskog…. 

Komemorativni skup na kome će se kolege, prijatelji i poštovaoci oprostiti od Milije Vukovića biće organizovan najesen u Kruševačkom pozorištu.

Milija Vuković će biti sahranjen sutra (petak, 17. april) u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, u krugu porodice.

Ostale vesti

Komentari

  1. Snežana kaže:

    Poštovanje za rad i umetnost Milije Vukovića. Saučešće porodici i Kruševačkom pozorištu.

1 thought on “In memoriam: Preminuo Milija Vuković, prvak drame Kruševačkog pozorišta

Comments are closed.

back-to-top