Hitna pomoć: Veliki broj pregleda tokom vikenda

Postavljeno: 03.07.2023

Tokom prethodne nedelje, a posebno tokom vikenda Služba hitne medicinske pomoći imala je povećan broj pregleda u ambulanti, ali i intervencija na terenu. Težak vikend za medicinare uslovile su vremenske prilike, te se hroničnim bolesnicima, ali i onima koji to nisu, savetuje da u narednim danima izbegavaju sunce i unose velike količine tečnosti

– Tokom vikenda zabeleženo je 155 pregleda u ambulanti, a 55 na terenu. Protekli vikend bio je obeležen strašnom saobraćajnom nesrećom koja je sve potresla, a u kojoj su tri osobe izgubile život – kaže doktorka Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Od hroničnih pacijenata pomoć su tražili oni sa povrišenim krvnim pritiskom, oni koji imaju opstruktivnu bolest pluća i astmu, ali i one koji imaju neurološke probleme. Međutim, nepovoljne vremenske prilike, uticale su i na one koji nemaju hroničnih bolesti.

– Kod mladih ljudi javljale su se jake glavobolje, migrenoznog tipa.

Kako bi se ublažile zdravstvene tegobe iz Službe hitne medicinske pomoći apeluju na građane da ne izlaze po velikoj vrućini napolje, da unose dovoljno tečnosti i da se oblače laganije.

– Od 10 do 18 časova treba izbegavati izlaske po ovakvom vremenu. Hronični bolesnici treba redovno da uzimaju terapiju i kontrolišu krvni pritisak i ako primete da nešto nije u redu obavezno da se jave svom lekaru. Važno je unostiti veliku količinu tečnosti i vitamine i nositi garderobu od prirodnih materijala i šešir, poželjna je i krema za sunčanje zbog štetnosti UV zračenja. Takođe, važno je preuzeti i sve mere kako bi se zaštitilo od ujeda insekata, koji su uvek aktuelni posle kišnog perioda, kada nastupe vrućine – savetuje doktorka.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top