Hitna pomoć: Hroničnim bolesnicima ne pogoduju vremenske prilike

Postavljeno: 03.04.2023

Da promene vremena ne prijaju pacijentima sa psihičkim tegobama, onim sa kardiovaskularnim i respiratornim kažu iz Službe hitne medicinske pomoći kruševačke Opšte bolnice. Zbog drastičnog variranja temperature, tokom vikenda je zabeleženo 145 pregleda u ambulanti i 66 intervencija na terenu, od čega su tri bile zbog osoba u alkoholisanom stanju, a jedna zbog tuče u kojoj je jedna osoba zadobila povrede glave

-Obim posla je povišen u poslednje vreme zbog variranja vremenskih prilika. Ono što je posebno karakteristično za ovaj period je pogoršanje kod pacijenata sa hroničnim psihičkim tegobama, koji se leče na psihijatrijskom odeljenju – kaže doktorka Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Promenljivo vreme uticalo je na kardiovaskularne pacijente, koji su pomoć tražili zbog bola u grudima te visokog krvnog pritiska koji ne može da se reguliše terapijom, a u odnosu na prethodni period manje je pacijenata sa visokom temperaturom.

-Pored kardiovaskularnih pacijenata, javljali su se i oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, koji se i inače češće javljaju pred kišu, zbog gušenja. Broj pacijenata koji imaju visoku temperaturu usled gripa ili drugih respiratornih infekcija smanjio se u odnosu na februar i prvu polovinu marta.

Nekoliko pacijenata koji boluju od dijabetesa zatražilo je hitnu pomoć zbog hipoglikemije, drastičnog pada nivoa šećera u krvi koji može dovesti do hipoglikemijske kome.

– Treba uvek meriti nivo šećera u krvi pre davanja insulina. Znači hipoglikemije mogu biti preznojavanje ili nesvestica, tako da pacijenti kada ih prepoznaju treba da pojedu nešto slatko, kako do toga ne bi dolazilo. Najbolje je da uvek sa sobom nose neku čokoladicu ili bombonu, tako brzo mogu „da se povrate“- objašnjava doktorka.

Sa prolećem stigle su i alergije, pa se određeni broj Kruševljana javljao zbog tegoba koje one mogu da izazovu.

– Pacijenti koji imaju blage tegobe u vidu curenja iz nosa, svraba očiju i kijavice mogu i sami da uzmu antihistaminik, ali oni sa težim oblicima gušenja, obavezno treba da se jave u našu službu.

Baltićka savetuje Kruševljane, da tokom „prelaznog perioda“ osluškuju svoj organizam i redovno uzimaju terapiju.

– Pratite svoj organizam, ne isključujte terapiju sami, dešava se da pacijenti izbace ili prepolove redovnu terapiju za krvni pritisak koju piju zbog variranja pritiska, što dovodi do problema. Terapiju treba uzimati redovno, kako je lekar prepisao.

Oprez se savetuje poljoprivrednicima koji rukuju mašinama.

Krenuli su radovi u polju, apelujem na ljude da budu oprezni prilikom rukovanja poljoprivrednim mašinama, jer često dolazi do ozbiljnih i teških povreda koje mogu biti smrtonosne. Takođe, ove mašine često imaju neadekvatnu signalizaciju i izazivaju saobraćajne nezgode, tako da i na to treba obratiti pažnju – apeluje doktorka.

M. J.

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top