Gradonačelnica za GRAD: Kruševac posle vanrednog stanja

Postavljeno: 19.05.2020

– Još uvek svodimo sve račune, ali smo, što je najvažnije, uspeli da izmirimo sve potrebe izazvane vanrednim stanjem. Izašli smo u susret, koliko god je bilo moguće, svim pojedincima, ustanovama, službama i drugim subjektima kojima je bila neophodna pomoć – kaže gradonačelnica Jasmina Palurović u razgovoru za naš medij

Nakon  ukidanja vanrednog stanja i, uz propisane mere opreza, postepenog vraćanja života, sumira se učinjeno. O reakciji nadležnih, izazovima sa kojima su se suočili, stanju budžeta, pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, donacijama, te planovima i tome koliko je epidemija na njih razgovarali smo sa gradonačelnicom Jasminom Palurović. 

Vi ste kao gradonačelnica istovremeno i komandovali gradskim Štabom za vanredne situacije. Vaša ocena kako je Grad Kruševac reagovao u sprečavanju širenja epidemije korona virusa? 

– Grad Kruševac je uključio sve svoje kapacitete u sprečavanje širenja epidemije korona virusa. Gradski Štab za vanredne situacije bio je u svakodnevnom zasedanju i nalagao mere svim relevantnim subjektima (preduzećima, ustanovama, službama) za postupanje u skladu sa razvojem situacije. Pratile su se striktno i mere koje je propisivala Vlada i sve druge nadležne institucije. Još u prvoj nedelji proglašenja vanrednog stanja, kupljena je mašina za proizvodnju natrijum hipohlorita, dezinfekcionog sredstva koje je besplatno bilo na raspolaganju svim građanima Kruševca. Obezbeđene su cisterne, koje su bile raspoređene na 200 lokacija na gradskom i seoskom području.

Šta je Grad uradio na pomoći ugroženim kategorijama stanovništva?

– Uz pomoć Kluba privrednika grada Kruševca i brojnih donatora, obezbedili smo za sve sugrađane starije od 65 godina, pakete pomoći, bilo ih je  oko 28 i po hiljada. U njima su bile osnovne životne namirnice  i hemijski proizvodi. U drugom krugu, podeljeno je oko 32 hiljade paketa svim penzionerima na teritoriji Grada.

Takođe, više od  2 i po hiljade socijalno ugroženih porodica dobilo je pomoć od Grada, na osnovu evidencije mesnih zajednica, koje su ujedno bile zadužene za distribuciju do krajnjih korisnika.  Pomoć je obezbeđena i za oko 600 porodica sa troje i više dece, koje su u poslednjih 5 godina dobile poklon čestitke od Grada. Formirali smo i Kol centar u Gradskoj upravi, koji je bio zadužen za davanje svih informacija sugrađanima, vezanim za ostvarivanje prava u novonastalim uslovima.     

U budžetu – dovoljno novca

Koliko je novca iz budžeta izdvojeno za mere i aktivnosti koje su sprovođene tokom vanrednog stanja?

-Još uvek svodimo sve račune, ali smo, što je najvažnije, uspeli da izmirimo sve potrebe izazvane vanrednim stanjem. Izašli smo u susret, koliko god je bilo moguće, svim pojedincima, ustanovama, službama i drugim subjektima kojima je bila neophodna pomoć. 

Da li će to, i ako hoće u kojoj meri, uticati na redovno funkcionisanje Grada?

– Što se tiče budžeta, Grad redovno i nesmetano funkcioniše. Kruševac nije kreditno zadužen i uspešno servisiramo sve tekuće finansijske obaveze koje imamo. Bez problema se izmiruju plate i sve druge prinadležnosti na koje nas obavezuju Zakon i propisi.

Koliko je novca na ime donacija za pomoć u vanrednim okolnostima Grad dobio, kome su prosleđene? 

– Kruševac je od donatora dobio preko 2,5 miliona dinara u svrhu pomoći  u cilju sprečavanja i ublažavanja posledica epidemije Kovid 19. Radi se o različitim privrednim subjektima, udruženjima, organizacijama i pojedincima.

Prioriteti – vodosnabdevanje i sređivanje ulica 

Da li će i koliko skoro dva meseca vanrednog stanja uticati na investicione aktivnosti Grada, na poslove koji su bili planirani?

– Investicione aktivnosti u nadležnosti grada Kruševca se nesmetano nastavljaju. Projekti koji su otpočeli pre uvođenja vanrednog stanja biće realizovani u skladu sa planiranom dinamikom. Tokom vanrednog stanja radilo se i na pripremi projektno – tehničke dokumentacije, a i mnoga gradilišta su radila u skladu sa preporukama Vlade i nadležnog ministarstva.        

Šta su prioriteti do leta, do početka jula?

– Grad Kruševac ima plan i Program razvoja, kao i prioritete koji su se iskazali u skladu sa potrebama i željama mesnih zajednica, kao i mogućnostima gradskog budžeta. U svakom slučaju, sve aktivnosti će se odvijati prema zacrtanoj i planiranoj dinamici, a što je najvažnije, obezbeđena su materijalna sredstva. Radiće se pre svega na daljoj izgradnji mreže seoskog vodosnabdevanja i saobraćajnoj infrastrukturi.

Da li će se rekonstrukcija Trga obavljati po ranijem planu?

– To važi i za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka, planiranu za tekuću godinu.    

J.Božović

Bez obolelih u Gradskoj upravi 

Koliko je tokom  vanrednog stanja, prema podacima Štaba, bilo obolelih lica među medicinskim osobljem u Kruševcu? Koliko je bilo obolelih među radnicima Gradske uprave? – Među medicinskim osobljem trenutno su evidentirana 23 lica pozitivna na virus korona, a među radnicima Gradske uprave nema pozitivnih.

Bez odgovora

Gradonačelnicu smo, između ostalog, pitali i šta je uočeno, u kom delu bi rekacija mogla da bude bolja, šta nedostaje Gradu za reagovanje u ovakvim situacijama, posebno imajući u vidu da se prvi put suočavamo sa ovakvom situacijom, ali i da postoji mogućnost da se epidemija na jesen vrati te na činjenicu da je Kruševac među gradovima sa najviše obolelih. Na to pitanje nismo dobili odgovor.

Ostale vesti

back-to-top