Građani sami plaćaju kontrolu kvaliteta vode na javnim česmama

Postavljeno: 15.07.2020

Sa javne česme kod Famove kapije vodom za piće snabevaju se brojni građani, iako je  poslednji put kontrola kvaliteta vode na ovom prirodnom izvorištu obavljena pre skoro tri godine. Da o svom trošku proveri da li je ova voda trenutno ispravna za piće, odlučio je jedan naš sugrađani i za tu uslugu izdvojio oko 3.300 dinara

Iako je briga o prirodnim izvorištima u nadležnosti lokalnih  samouprava, u Kruševcu se već tri godine unazad  ne vrši kontrola  kvaliteta vode na javnim česma.

Ranije, od ukupno 23 javne česme sa mineralnim karakteristikama, koliko ih ima na području Grada, kontrolom je bilo ubuhvaćeno manje od polovine. U to vreme postavljene su i table sa obaveštenjem o ispravnosti vode koje i danas  tu stoje.

Prema rečima stručnjaka, zbog bezebednosti zdravlja građana koji tu vodu koriste za piće i pripremanje hrane, monitoring bi trebalo da se vrši bukvalno svakog meseca. U suprotnom, postoji opasnost da voda u periodu između dva monitoringa  više ne bude mikrobiloški ili hemijski ispravna, možda i oba, što sigurno može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje konzumenata.

Kako se sa česme kod Famove kapije vodom snabdeva veliki broj građana, koji se verovatno vode natpisom iznad  česme da je voda ispravna za piće, jedan naš sugrađanin koji zna da voda sa ove česme nije kontrolisana godinama, odlučio je da plati monitoring.

Kako saznajemo, ovo nije prvi put da građani sami plaćaju kontrolu kvaliteta vode na javnim česmama, posebno na onim izvorištima za koje veruju da leče određene bolesti.

Dugoročno gledano, ovakve inicijative pojedinaca u trenutku kada Grad uopšte ne brine o javnim česmama, jesu za svaku pohvalu . Ipak,ne znače puno jer su povremene i ne pružaju garanciju da će voda posle izvesnog vremena i dalje biti ispravna za piće i pripremanje hrane.  

U svakom slučaju, rezultati analize vode sa izvorišta kod Famove kapiju stižu ovih dana i ukoliko se utvrdi da voda jeste hemijski i mikrobiloški ispravna, građani će moći bezbedno da je koriste makar u narednih mesec dana.

Inače, portal krusevacgrad  je više puta tokom prethodnih godina tražio odgovore od lokalne zajednice kada će se ponovo krenuti sa kontrolom kvaliteta vode na javnim česmama. Konkretan odgovor nismo dobili, kao ni jasno objašnjenje zbog čega grad ne poštuje zakonsku obavezu da brine o prirodnim izvorištima na svojoj teritoriji.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top