Građani o poskupljenju taksi usluga: Očekivano!

Postavljeno: 20.04.2022

Nove cene taksi usluga, veće za oko 40 odsto, primenjuju se od polovine ovog meseca. Dok taksisti tvrde da poskupljenje nije značajno uticalo na broj poziva, većina građana kaže da će od sada ređe koristiti ovu vrstu prevoza

Naime, odlukom Gradskog veća od 15. aprila povećane su cene taksi usluga. Umesto 70 dinara, start je sada 100 dinara, a cena pređenog kilometra je sa 50 dinara povećana na 70 dinara. Čekanje po satu košta 500 dinara, kao i do sada. U taksi uslugu uračunata je cena dolaska na adresu po pozivu, te prevoz prtljaga.

Taksisti kažu da se cene njihovih usluga nisu menjale godinama, da je u međuvremenu sve poskupelo, te da je bilo neminovno da do ovoga dođe.

-U prodavnicama cene rastu svakodnevno, poskupljuje i gorivo, i više nije bilo moguće raditi po ovim cenama. Mislimo da su i građani toga svesni. Od prvog dana poskupljenja dispečeri pri pozivu obaveštavaju mušterije da su cene taksi usluga korigovane i, bar do sada, retko ko zbog toga otkazuje vožnju- kaže jedan od vlasnika taksija.

Objašnjava da se inače sa dolaskom proleća i prvim toplijim danima, manje koriste taksi usluge.

To što je ovih dana neznatno manje poziva, nema veze sa poskupljenjem. Tako je uvek kad krene proleće, pa sve do leta kada počnu velike vrućine– navode taksisti.

Procenjuju da će se zbog novih cena možda smanjiti broj poziva za kratke relacije.

Zbog niske cene, dešavalo se da mušterija taksi zove zbog bukvalno 200 metara vožnje. Mi nekada dolazimo iz drugog dela grada, kako bi mušteriju vozili na drugi kraj ulice. To nama nije isplativo, a verovatno neće biti ni njima sada kada je taksi poskupeo – kažu vozači.

Građani navode da uz sva poskupljenja koja nam se dešavaju, jesu očekivali da taksi usluge poskupe, ali da ih svakako neće koristiti u meri kako su to do sada činili.

Moraćemo da „stežemo kaiš“ na svim poljima, sad manje kupujem i u prodavnici. Iskreno, taksi je bio baš jeftin, više mi se isplatilo nego da krenem svojim autom, što zbog gužvi u saobraćaju, što zbog cene. Sada već nije tako. Navodno je taksi poskupeo oko 40 odsto, ali tu nešto ne štima. Vožnju koju sam plaćao 130 dinara, sada plaćam oko 250. Jedan taksista mi je objasnio da je ranije u cenu starta bio uračunat i jedan deo vožnje, sada ne – objašnjava sugrađanin D.P.

Sugrađanka M.Ć. kaže da taksi usluge koristi samo onda kada negde žuri ili je vreme loše, te da će tako nastaviti.

I sa ovim poskupljenjem cene su još uvek podnošljive. Naravno da bi nam odgovaralo da su ostale iste, ali i ti ljudi koje voze taksi moraju od nečega da žive, i njima je kao i nama sve ostalo poskupelo. Ko neće, ne mora da se vozi, ide lepo vreme, zdravije je šetati – kaže sugrađanka.

Kruševljanka sa periferije priseća se da je pre 20-tak godina taksi bio baš skup.

Sećam se da je nekada baš bio luksuz voziti se taksijem, ne bih mogla da se setim tadašnjih cena, ali tada se uopšte nisam vozila taksijem. Kad je krenula velika konkurencija počele su i cene da padaju i došlo se dotle da kad se, na primer, troje vozi, za određene relacije ispadne jeftinije od tri autobuske karte. Sada već nije tako i vratiću se na vožnju autobusom – kaže ona.

Inače, rešenje o povećanju cena taksi usluga doneto je u skladu sa troškovima koje taksi prevoznici imaju (cene derivata, amortizacija, rad…), visinom aktuelnih cena tih usluga u našem gradu, te cenama taksi usluga u drugim gradovima.

U Beogradu je, na primer, nova cena starta  220 dinara, a cena pređenog kilometra najmanje 80 dinara.  Nakon poskupljenja, u Kragujevcu je start 95 dinara, cena pređenog kilometra 80 dinara, vikendom 85 dinara, a državnim praznicima 90 dinara. D.P.

Ostale vesti

back-to-top