Sa predstavljanja autobiografije Milice Miletić

Postavljeno: 20.04.2022

U E-čitaonici kruševačke Narodne biblioteke održana je promocija autobiografije Milice Miletić pod nazivom „Moj životni put“, koju je priredila Vesna Miletić. Ova ugledna žena svojim radom je spojila Beograd, Negotin i Kruševac, a njena autobiografija, pored toga što je uzbudljiva čitaocima, važna je istoričarima, jer iz ličnog ugla osvetljava značajne istorijske periode kao što je Prvi svetski rat.

-Rukopis Milice Miletić koja je rođena u Negotinu, a u dva navrata, u značajnim istorijskim periodima kao što su period dinastičkih promena i Prvog svetskog rata, živela u našem gradu, značajan je, jer nam je ostavila podatke o tom periodu. O istoriji u periodu okupacije najmanje ima podataka iz istorijskih izvora, tako da su izjave i sećanja savremenika iz tog doba vrlo značajne – kaže Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Original ovog rukopisa nalazi se u kruševačkom Muzeju.

-Kontaktirao sam rođake Milice Miletić u Negotinu i dobili smo dozvolu da taj rukopis objavimo. Mi smo na raspolaganju imali kopije, ali i dokumenta iz arhive porodice Miletić –objašnjava Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu.

Milica Miletić živela je i u Beogradu. Bila je činovnik, ali se bavila i slikarstvom, te su ovom prilikom izloženi i njeni slikarski radovi.

-Ona je išla u slikarsku školu kada mnoge žene to nisu, bila je članica Ženskog pokreta. Vesna Miletić koja je poslednji živi predstavnik ove porodice poklonila je originale njenih crteža, koji se nalaze u Muzeju u Negotinu – dodaje Grbović.

Direktorka Narodne biblioteke u Kruševcu, Snežana Nenezić, istakla je da je ta biografija dovela do uspešne saradnje gradova i institucija.

-U cilju popularizacije lokalne kulturne baštine zavičajnog fonda Biblioteke sklopili smo nove institucionalne odnose. U narednom periodu u našoj Biblioteci svakog meseca će se organizovati po predavanje ili književno veče koje se odnosi na lokalnu kulturnu baštinu-najavila je ona.

Inače, priređivanje i objavljivanje rukopisa Milice Miletić finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja, u okviru projekta „Životni put Milice Miletić“.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top