GO Dveri: Zahtevamo veću brigu o trudnicama i porodiljama

Postavljeno: 16.05.2023

Povodom Svetskog dana porodice, a u okviru nove kampanje „Jedna je majka“ , Gradski odbor Dveri Kruševac uputio je Redakciji Portala KruševacGrad saopštenje o zahtevu koji je  uputio lokalnoj samoupravi, a kojim se traži veća briga za trudnice i porodilje u našoj sredini.

 -Iako smo svesni činjenice da zdravstvo potpada pod republički, a ne lokalni nivo, lokalna vlast mora više voditi računa o stanju porodilišta u kome se porađaju naše sugrađanke. Kao gradski odbor Dveri Kruševac želimo da damo maksimalan doprinos novoj kampanji „Jedna je majka“ koju je Srpski pokret Dveri pokrenuo na svim nivoima. Cilj ove kampanje jeste da damo konkretne predloge u pravcu poboljšanja porodične politike po kojoj su Dveri najprepoznatljivije. To se pre svega odnosi na obnovu svih porodilišta u Srbiji, ali i na podizanje materijalnih i kadrovskih kapaciteta u porodilištima, bolju ishranu za trudnice i porodilje, kao i najbolju postporođajnu negu-stoji u saopštenju ove stranke.

Iz ovog Gradskog odbora kažu da je stanje u porodilištima najbolja slika države i vlasti, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

-U zemlji u kojoj je bela kuga najveći problem, i u gradu u kojem se eve manji broj mladih ostaje da živi, ne smemo dozvoliti da porodilje svedoče o tome da im je porođaj bio najmanje težak od svega drugog što su doživele u porodilištu. Ponavljamo stav predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića da sva porodilišta u Srbiji moraju biti kao hoteli sa pet zvezdica, da nam se nikada više ne dešava da žene ne žele da imaju više dece zbog negativnog iskustva koje sudoživele u porodilištima, već da tamo žele da se vrate sa radošću.

Po njihovim rečima, novac iz budžeta Grada Kruševca nepravedno se raspoređuje.

-Velika sredstva iz budžeta Grada Kruševca odlaze na nameštene tendere, kao i na mnoge druge nepotrebne stvari poput partijskog zapošljavanja ili reprezentacije. Umesto toga, ta sredstva iz lokannog budžeta sakupljenog od novca poreskih obveznika treba uložiti u konkretne mere porodične politike, a pre svega u renoviranje porodilišta i podršku trudnicama i porodiljama. S obzirom da bela kuga hara Srbijom i da smo između dva popisa za 10 godina izgubili preko 700.000, a samo čaš grad skoro 13.000 stanovnika, smatramo da podeticaji natalitetu moraju postati prioritet kako države u celini, tako i svakog grada i opštine u Srbiji- navodi u saopštenju Gradski odbor Dveri Kruševac.

M. J.

Foto: dveri.rs

Ostale vesti

back-to-top