Gde bi Kruševljani voleli da žive?

Postavljeno: 28.09.2022

Putovanja, dokumentarne emisije i putopisi često nas navedu da poželimo da živimo u nekoj drugoj zemlji. Istraživanja kažu da bi veliki broj građana Srbije voleo da se odseli u inostranstvo, te smo pitali Kruševljane i Kruševljanke koju zemlju smatraju najboljom za život.

Za razliku od starijih, mlađe generacije se lakše odlučuju za odlazak u inostranstvo i stvaranje porodice u drugoj državi. Kako često navode, žele da žive u zemlji sa dobrim zdravstvenim i obrazovnim sistemom, koja će im omogućiti odgovarajuće zaposlenje.

Skandinavske zemlje spadaju među one koje su poznate po dobrom životnom standardu i uređenosti i za njih je interesovanje u stalnom porastu.

– Skandinavske zemlje me privlače zbog dobre perspektive. Moj prijatelj je otišao u Norvešku i ne želi da se vrati ovde. Prvo je otišao on, a potom je odveo i porodicu. Sada oboje rade, imaju vremena i novca da putuju i uživaju. Obrazovni sistem je odličan. Njihova deca su se odlično snašla i lepo su prihvaćena u školi – kaže sugrađanin Dejan Đ.

Zemlje koje već decenijama ne gube na popularnosti su Švajcarska i Nemačka, koje se opisuju kao države sa visokim životnim standardom.

– Voleo bih da živim u zemljama u kojima se lepo živi i gde je rad adekvatno plaćen. Ovde se u fabrikama mnogo radi, a plata nije veća od minimalca. Radio sam tri meseca u Švajcarskoj i voleo bih da tamo ostanem da živim. Ukoliko mi se ukaže prilika, odlazim sigurno – objašnjava Ivan R.

Mladi bi, kako navode, najviše voleli da žive u nekoj od mediteranskih zemalja poput Španije, Italije ili Malte. Privlače ih more, topla klima i lokalna kultura.

– Išla sam na letovanje u Španiju i zaljubila sam se u tu zemlju. Vrlo je lepo uređena, ljudi su srdačni i nasmejani. More, arhitektura i njihova kultura su prelepi. Engleski znam odlično, ali mislim da mi ni španski ne bi loše išao. Ko zna, možda nakon fakulteta i pokušam da odem tamo – mišljenja je studentkinja Milica Z.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top