„Energija znanja“ Gvozdenu i Tadiji

Postavljeno: 14.06.2024

Među najboljim srednjoškolcima Srbije su i dvojica Kruševljana – Gvozden Lapčević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Tadija Jelesijević, iz kruševačke Gimnazije.

U svečanoj sali Matematičke gimnazije u Beogradu dodeljene su nagrade i statue NIS-ovog programa „Energija znanja“ pobednicima srpskih olimpijada iz matematike i fizike, koji će predstavljati našu zemlju na predstojećim međunarodnim olimpijadama.

Statue iz matematike su uručene učenicima Matematičke gimnazije: Stevanu Radojeviću, Stefanu Šebezu, Mihailu Jančeviću, Novaku Despotoviću, Gvozdenu Lapčeviću, učeniku Matematičke gimnazije, koji je i apsolutni pobednik Srpske matematičke olimpijade i Strahinji Svrziću, učeniku Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

Statue iz fizike su dobili učenici Matematičke gimnazije: Mihailo Jančević, Andreja Drobnjaković i Janko Popović, zatim Tadija Jelesijević, učenik Gimnazije u Kruševcu, koji je apsolutni pobednik Srpske fizičke olimpijade i Filip Golubović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

Prvi put su dodeljena i nagrada za najuspešnijeg takmičara iz fizike, koja nosi naziv „Mihajlo Sporić“, koju je ustanovilo Ministarstvo prosvete, Društvo fizičara i Matematička gimnazija. Ova nagrada će biti tradicionalna i njen značaj je promovišući za nauku i najviša postignuća učenika ali i za negovanje sećanja na Mihajla Sporića.

Nagrada „Mihajlo Sporić“ dodeljena je Tadiji Jelesijeviću, učeniku Gimnazije u Kruševcu, koji je ovogodišnji apsolutni pobednik Srpske fizičke olimpijade. Ovo značajno priznanje slavodobitniku je uručio Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih.

Ovoj svečanosti su prisustvovali porodica Sporić, mnogobrojni Mihajlovi prijatelji, učenici i kolektiv Matematičke gimnazije.

Ž. Milenković

Ostale vesti

Komentari

 1. Професор kaže:

  Koji kuriozitet ove godine za Kruševac i Kruševljane.
  Kruševljani su prvi na spisku na:
  1. JSIO
  2. SMO
  3. SFO
  Prošle godine samo na JSIO, a do prošle pitanje je da li ikada; jeste 2021. na SHO-u. Možda je neko i bio prvi na spisku na saveznom takmičenju, to su današnje olimpijade.

1 thought on “„Energija znanja“ Gvozdenu i Tadiji

Comments are closed.

back-to-top