Donacija iz dijaspore za bolnicu u Kruševcu

Postavljeno: 14.04.2021

Anka Erne, koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama, i koja preko Fondacije Divac već dugi niz godina pomaže građanima Srbije, donirala je ukupno 20 miliona dinara za Opštu bolnicu Kruševac. Ova donacija omogućila je proširenje sistema za dovod kiseonika na infektivnom odeljenju. Narednom donacijom rekonstruisaće se Dnevna bolnica za onkološke pacijente

– U ime Opšte bolnice Kruševac, zahvaljujem se donatorki na vrednoj donaciji za uvođenje centralnog dovoda kiseonika za potrebe infektivnog odeljenja gde su smešteni pacijenti oboleli od COVID 19. Poslednjih godina imamo velika ulaganja Ministarstva zdravlja i republike Srbije u Opštu bolnicu Kruševac i veliko ulaganje donatora. Zadovoljstvo je znati da naši sugrađani, ma gde na svetu bili, pamte svoje korene i svojom nesebičnom i bezuslovnom podrškom pomažu svom narodu. Neizmerno smo zahvalni gospođi Anki Erne i Fondaciji Divac što, i nakon uvođenja sistema za dovod kiseonika, nastavljamo uspešnu saradnju – zahvalila se direktorka Opšte bolnice Kruševac, dr Vesna Stević Gajić.

Na infektivnom odeljenju proširen je sistem za dovod kiseonika za 42 nova bolnička mesta. Uz sistem za dovod kiseonika, Opšta bolnica u Kruševcu je snabdevena i pratećim medicinskim sredstvima neophodnim za zbrinjavanje pacijenata kojima je kiseonik neophodan te sada bolnica radi sa proširenim kapacitetom na zbrinjavanju pacijenata obolelih od korone. U toku je i remont dva lifta nervnog bloka u Opštoj bolnici Kruševac, a vrednost te donacije iznosi 2 miliona dinara.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, najavila je da će u naredom periodu biti finansirana i rekonstrukcija Dnevne bolnice za onkološke pacijente, za šta je predviđeno 15 miliona dinara. Pored renoviranja, za potrebe Dnevne bolnice biće kupljen i aparat za mešanje citostatika koji su ovim pacijentima redovna terapija.

– Mi znamo koliko je bitan kiseonik za obolele od Kovida i drago nam je da je zahvaljujući velikodušnoj donaciji pacijentima stigao ovaj sistem, a lekarima olakšan rad. Pacijenti sada neće morati da idu u Niš već će moći da dobiju terapiju i lečenje na vreme, ovde u Kruševcu. U narednom periodu, predstoji rekonstrukcija Dnevne bolnice za onkološke pacijente u okviru ove bolnice u vrednosti od 15 miliona dinara, takođe zahvaljujući našoj donatorki Anki Erne – objašnjava ona.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top