Dobitnik Belovodske rozete – Selimir Radulović

Postavljeno: 22.06.2024

Na jučerašnjem zasedanju Saveta Belovodske rozete, kojim je predsedavao gradonačelnik Ivan Manojlović, a prisustvovala i zamenik gradonačelnika Snežana Radojković, doneta je Odluka o ovogodišnjem laureatu. Jednoglasnom Odlukom izabran je Selimir Radulović, književnik, upravnik biblioteke Matice srpske, koji će se pridružiti plejadi kao 48. dobitnik ove prestižne nagrade u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos.

Nagradu je obrazložio predsednik Saveta, gradonačelnik Ivan Manojlović.

On je naveo da je književnik i antologičar Selimir Radulović, potpredsednik Udruženja književnika Srbije i član Društva novosadskih književnika.

Objavio je 12 pesničkih knjiga, a bavi se i književno – kritičkim tekstovima. Dobitnik je brojnih uglednih književnih nagrada, čiji će opus obogatiti i ovogodišnja Belovodska rozeta, kao doprinos srpskoj kulturi.

U okviru programa koji će se održavati od 15. do 21.jula u Beloj Vodi, kako je najavila direktor kruševačkog Kulturnog centra Violeta Kaplarević, biće održane tradicionalne i jedinstvene kolonije. Dvadesetosma vajarska kolonija „Belovodski peščar“ sa učešćem akademskih vajara i Mozaičarska kolonija „Mladen Srbinović“, koja okuplja akademske slikare i mozaičare.

Centralni događaj je u subotu, 20.jula kada će u toku dana biti održana radionica „Slovoljubve“ sa učešćem odeljenja u Beloj Vodi – OŠ „Brana Pavlović“ iz Konjuha. Na programu je i poseta Muzeju klesarstva i vajarstva, a na sceni Amfiteatra u večernjim satima biće dodeljena Rozeta Srbije ovogodišnjem dobitniku. U programu koji je planiran za nedelju će učestvovati i KUD „Ratko Jovanović“ iz Bele Vode.

Pokrovitelj ove značajne nacionalne kulturne manifestacije čije trajanje odoleva vremenu skoro 5 decenija je Grad Kruševac, a organizator Kulturni centar.

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top