Đorđe Ivanović, Kruševljanin koji stvara muziku u Dablinu

Postavljeno: 16.05.2021

Naš sugrađanin, Đorđe Ivanović, već neko vreme gradi muzičku karijeru u inostranstvu. Sa Špancem Adrijem Simonom, koga je upoznao tokom studija, oformio je bend ”No Hay Banda”, a nedavno je objavio svoj deseti singl “Dance and sing along”. Sa suprugom, glumicom Ivom Kevrom, živi i stvara u Dablinu, jer kako kaže, Irska je zemlja umetnosti i muzike

– Upravo sam objavio deseti single po redu, a ono što je drugačije od mojih prethodnih pesama je to da ova pesma ima prilično politički karakter. Meni je bilo zanimljivo što sam mogao da kažem šta osećam o puno stvari jednom pesmom i što je to bilo spontano – kaže Đorđe Ivanović za portal KruševacGrad.

Iako je pandemija trenutno glavna tema, inspiracija za singl “Dance and sing along” došla je iz oblasti ekologije.

– Iva i ja smo hteli da slikom damo prioritet klimatskim promenama. Mislim da uvodni prizor plastike u okeanu ostavlja snažan utisak kolektivnog potiskivanja i svest o našim navikama– objašnjava on.

Po njegovim rečima, muzikom je fasciniran od malena i od osnovne škole se njome bavi.

– Ljudi koji su najviše uticali na mene da počnem da sviram su iz naše sredine. To su Kruševljani Nebojša Zdravković i Nebojša Stojanović. Svirao sam u bendu u srednjoj školi, na fakultetu sam pomislio da je sve što nisam mogao sa bendom bilo sve što mi je potrebno, što nije bilo istina, naravno. Napravio sam pauzu koju sam prekinuo na masteru u Varšavi kada je No Hay Banda priča počela sa prijateljem iz Španije, Adrijem Simonom. Upravo ta priča je preimenovana u ono što sada radim. Nadam se da ću u jednom trenutku objaviti i pesme koje sam radio sa Adrijem što će obležiti njegovo flamenko gostovanje u aranžmanu – navodi.

Đorđe trenutno radi na stvaranju novih pesama, a svoj zvuk opisuje kao dinamičan spoj svetske pop muzike sa balkanskim notama.

– Žanr muzike koju radim je pop, mislim da su melodije malo tamnije i da se često oseti mešavina svetske pop kulture sa mojim poreklom sa ponekom etno temom ili ukrasom u pesmi – ističe on.

U radu na pesmama, pomaže mu njegova supruga, Iva Kevra, glumica koja se proslavila ulogom u seriji Senke nad Balkanom.

– Iva je najinspirativnija osoba koju sam upoznao. Oduvek su mi misli bile pune muzike, ali otkad smo zajedno, sve to dobija sve izraženiju formu. Pišem često, njen utisak mi pomaže da nove pesme razvrstam i vidim kojima bi trebalo posvetiti više pažnje i pripremiti ih možda za buduće singlove – kaže on.

Kako bi svoje karijere razvijali na engleskom govornom području, ovaj par se preselio u Irsku.

– Dablin smo oduvek i želeli da posetimo, tako da smo septembra 2019. napravili taj korak. Kako vreme prolazi, sve smo sigurniji da je Dablin odlično mesto da oboje rastemo kao umetnici. Neke saradnje i prilike koje su sada prisutne i uprkos okolnostima, zvučale bi nam nestvarno u srednjoj školi – objašnjava on.

Irska, zemlja muzike i raspevanih pabova, našla se u “lokdaunu” zbog korona virusa. Zbog toga, Đorđe nije nastupao od februara prošle godine, ali je u novonastaloj situaciji pronašao dosta vremena da radi na novim pesmama.

– Sa pandemijom smo svi saterani u sebe, malo više nego što smo navikli. Ovde su prilično stroge mere već dugo, tako da sam imao vremena za pisanje i više nego obično. U Irskoj vlada ogromna ljubav prema muzici, kao što je i kod nas na Balkanu. U samom Dablinu je na stotine pabova sa živom muzikom, puno mesta za autore, puno mesta za pesnike – u restrikcijama na snazi od marta prošle godine nijedno od tih mesta ne radi. Zadnje svirke koje sam imao su bile u februaru pre nego što je prvi “Lockdown“ objavljen. Kada je počela pandemija uspeo sam da pronađem nešto što bih mogao da radim od kuće dok se sve ne stiša. Bilo je u međuvremenu prilike za rad na projektima ali naravno to nije ni blizu prošlom redu stvari – navodi on.

Kako kaže, kontakt sa publikom mu veoma nedostaje i nada se da će u skorije vreme moći da nastupa u Kruševcu, ali i širom sveta.

– Interakcija sa publikom je nešto čemu se jako radujem, a i dolazak u Kruševac. Već je dve godine kako nisam bio. Nadam se da nije nerealno očekivati da se tako nešto desi do jeseni ove godine – kaže on.

Nova pesma Đorđa Ivanovića

https://www.youtube.com/watch?v=Hn52hq0CVNQ&ab_channel=GeorgeIvanovich

M.S.

Ostale vesti

back-to-top