+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Đaci presuju otpad, uče da čuvaju planetu

Đaci presuju otpad, uče da čuvaju planetu

Za učenike trećeg razreda OŠ “Dragomir Marković”, u okviru projekta “Ne ljuti planetu”, organizovano je pet radionica o klimatskim promenama, a škola dobila aparat za presovanje otpada

Đaci su tokom radionica učili o aktuelnim klimatskim promenama i kako se one mogu ublažiti, a tokom današnjih aktivnosti saznali su i šta je cirkularna ekonomija i zbog čega nešto što je za nekog otpad za drugoga može biti novi materijal.

Pokazano im je i kako radi ručna presa, “presko”, kojom se sabijaju pet ambalaža i limenke.

– Na taj način dobijamo osam do devet puta manju zapreminu, što je značajno kad sakupljači dođu – kaže Aleksandar Cimbal, predsednik udruženja “Dečija ekološka akademija” iz Novog Sada.

Po rečima direktora OŠ “Dragomir Marković”, Saše Jevtića, školi koja je poznata po brojnim ekološkim aktivnostima, korišćenje pomenute prese će omogućiti finansiranje novih malih projekata.

Novosadska “Dečija ekološka akademija” je danas prvi put u Kruševcu zahvaljujući saradnji sa uovdašnjim druženjem “Nulta emisija ugljendioksida”, koje je za najmlađe je pripremilo i slikovnicu o temi “Ne ljuti planetu”.

– To je uputstvo za superheroje i superheroine kako da svojim malim koracima u svakodnevnom životu mogu da ublaže klimatske promene i smanje količinu otpada i obezbede bolji kvalitet životne sredine – kaže dr Ivana Stanojević, asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu.

Tokom projekta prikupljaju se i plastični zatvarači od kojih će biti napravljen mural kako bi đaci uvideli da otpad može kreativno da se upotrebi.

Projekat “Ne ljuti planetu” sprovodi udruženje “Nulta emisija ugljendioksida” iz Kruševca, a finansira ga Ministarstvo zaštite životne sredine.

M.S.

“Ne ljuti planetu”

Na uglu Birčaninove i Vidovdanske ulice nedavno je postavljen bilbord “Ne ljuti planetu”, a ideja je bila, kako je kazala dr Ivana Stanojević, da on inspiriše sugrađane da “odljute” planetu.

– Svakodnevno loše utičemo na planetu. Svakodnevno treba koristiti cegere, a ne plastične kese, treba više pešačiti i voziti bicikli, kompostirati kako bismo doprineli boljem kvalitetu života – rekla je ona.

Za učenike trećeg razreda OŠ “Dragomir Marković”, u okviru projekta “Ne ljuti planetu”, organizovano je pet radionica o klimatskim promenama, a škola dobila aparat za presovanje otpada Đaci su tokom radionica učili o aktuelnim klimatskim promenama i kako se one mogu ublažiti, a tokom današnjih aktivnosti saznali su i šta je cirkularna ekonomija i zbog čega nešto što je za nekog otpad za drugoga može biti novi materijal. Pokazano im je i kako radi ručna presa, “presko”, kojom se sabijaju pet ambalaža i limenke. - Na taj način dobijamo osam do devet puta manju zapreminu, što je značajno kad sakupljači…

Review Overview

Rejting korisnika 4.83 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Vaterpolisti Rasine poraženi sa „peterca“, nadigran i Goč

Derbi začelja Prve A lige u Beogradu rešen kaznenim udarcem u završnoj četvrtini koji je domaćin pretvorio u pobedu protiv ...

ŽFK Napredak Junior šampion Razvojne lige

Fudbalerke kruševačkog Napredak Juniora (do 15 godina) osvojile su prvo mesto u prvom delu šampionata Razvojne lige FSS. One su  ...

Stefanović i Jovanović dve godine nakon napada: „To je bio početak kraja ovog režima“

Sa mesta gde su napadnuti, ispred Mesne zajednice Rasadnik pred početak tribine Saveza za Srbiju, danas, dve godine kasnije, u ...

“Mali format” u Legatu Milića od Mačve

Tradicionalna gostujuća izložba “Mali format ULUPUDS-a” prošle nedelje je otvorena u Legatu Milića od Mačve. Izložbu sedmi put organizuje Slikarsko-grafička ...

Pitali smo za vas: Više lekara i ordinacija za Kovid ambulantu

U kruševačkoj Kovid ambulanti u poslednjoj nedelji se dnevno obavi izmedju 200 i 250 pregleda, što je duplo više u ...