+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Đaci presuju otpad, uče da čuvaju planetu

Đaci presuju otpad, uče da čuvaju planetu

Za učenike trećeg razreda OŠ “Dragomir Marković”, u okviru projekta “Ne ljuti planetu”, organizovano je pet radionica o klimatskim promenama, a škola dobila aparat za presovanje otpada

Đaci su tokom radionica učili o aktuelnim klimatskim promenama i kako se one mogu ublažiti, a tokom današnjih aktivnosti saznali su i šta je cirkularna ekonomija i zbog čega nešto što je za nekog otpad za drugoga može biti novi materijal.

Pokazano im je i kako radi ručna presa, “presko”, kojom se sabijaju pet ambalaža i limenke.

– Na taj način dobijamo osam do devet puta manju zapreminu, što je značajno kad sakupljači dođu – kaže Aleksandar Cimbal, predsednik udruženja “Dečija ekološka akademija” iz Novog Sada.

Po rečima direktora OŠ “Dragomir Marković”, Saše Jevtića, školi koja je poznata po brojnim ekološkim aktivnostima, korišćenje pomenute prese će omogućiti finansiranje novih malih projekata.

Novosadska “Dečija ekološka akademija” je danas prvi put u Kruševcu zahvaljujući saradnji sa uovdašnjim druženjem “Nulta emisija ugljendioksida”, koje je za najmlađe je pripremilo i slikovnicu o temi “Ne ljuti planetu”.

– To je uputstvo za superheroje i superheroine kako da svojim malim koracima u svakodnevnom životu mogu da ublaže klimatske promene i smanje količinu otpada i obezbede bolji kvalitet životne sredine – kaže dr Ivana Stanojević, asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu.

Tokom projekta prikupljaju se i plastični zatvarači od kojih će biti napravljen mural kako bi đaci uvideli da otpad može kreativno da se upotrebi.

Projekat “Ne ljuti planetu” sprovodi udruženje “Nulta emisija ugljendioksida” iz Kruševca, a finansira ga Ministarstvo zaštite životne sredine.

M.S.

“Ne ljuti planetu”

Na uglu Birčaninove i Vidovdanske ulice nedavno je postavljen bilbord “Ne ljuti planetu”, a ideja je bila, kako je kazala dr Ivana Stanojević, da on inspiriše sugrađane da “odljute” planetu.

– Svakodnevno loše utičemo na planetu. Svakodnevno treba koristiti cegere, a ne plastične kese, treba više pešačiti i voziti bicikli, kompostirati kako bismo doprineli boljem kvalitetu života – rekla je ona.

Za učenike trećeg razreda OŠ “Dragomir Marković”, u okviru projekta “Ne ljuti planetu”, organizovano je pet radionica o klimatskim promenama, a škola dobila aparat za presovanje otpada Đaci su tokom radionica učili o aktuelnim klimatskim promenama i kako se one mogu ublažiti, a tokom današnjih aktivnosti saznali su i šta je cirkularna ekonomija i zbog čega nešto što je za nekog otpad za drugoga može biti novi materijal. Pokazano im je i kako radi ručna presa, “presko”, kojom se sabijaju pet ambalaža i limenke. - Na taj način dobijamo osam do devet puta manju zapreminu, što je značajno kad sakupljači…

Review Overview

Rejting korisnika 4.83 ( 3 glasova)
x

Proveri i

“@Instabajka” učenika OŠ “Jovan Popović”

Dramska sekcija “Jovanovci” iz OŠ “Jovan Popović” predstavila se na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra sa komadom “@Instabajka”. Predstavu je režirala ...

Ovom tekstu nije potreban naslov, ovo su istinite priče iz KOVID zone

Ovom tekstu nije potreban ni uvod ni autor. Portal “Kruševacgrad” donosi vam istinite priče iz crvene zone koje su sinoć ...

SSP: Kanalizacija u Velikom Golovodu ne funkcioniše dobro, uprkos tvrdnjama nadležnih

– Jedan od najvećih problema meštana naselja Veliko Golovode, pored toga što nemaju vrtić i poštu, je i to što ...

Odloženo suđenje za napad na Stefanovića i Jovanovića, jedan od okrivljenih izostao

Nedolazak jednog od trojice okrivljenih, bio je razlog za odlaganje današnjeg suđenja za događaj iz novembra 2018. godine kada su ...

Rukometašice Napretka nadigrale Novi Pazar 2

Rukometašice kruševačkog Napretka 12, bile su ubedljive u 13. kolu Prve B lige Zapad protiv Novog Pazara 2, pobedom 34:20Ovo ...