U borbi protiv malignih melanoma kože

Postavljeno: 15.05.2024

Danas se obeležava Euromelanoma dan, deo evropske kampanje za rano otkrivanje malignih tumora kože. Cilj kampanje je podizanje svesti o melanomu, najsmrtonosnijem obliku raka kože i njegovoj povezanosti sa izlaganjem suncu.

Melanom je u stalnom porastu, prvenstveno zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju. Pored prirodnog sunčevog zračenja, upotreba solarijuma dodatno povećava rizik. Melanom se može pojaviti bilo gde na telu, pa je važno redovno proveravati kožu i pratiti promene na mladežima.

Osobe svetle puti, plavih ili zelenih očiju, svetle kose, one koje su imale opekotine od sunca ili često koriste solarijume, kao i osobe sa više od 50 mladeža ili porodičnom anamnezom melanoma, treba redovno da proveravaju svoju kožu i posete dermatologa jednom godišnje.

Prevencija uključuje izbegavanje UV zračenja i održavanje zdravog životnog stila. Melanom brzo metastazira, ali rano otkrivanje i pravovremena hirurška intervencija značajno povećavaju šanse za izlečenje.

Kod oko 50% bolesnika melanom se razvija na nepromenjenoj koži, dok se kod 30% razvija iz postojećih mladeža. Melanomi se razlikuju po veličini, obliku, boji i drugim karakteristikama, što otežava njihovo prepoznavanje.

Foto: freepik.com

T.S

 

Ostale vesti

back-to-top