Direktorka Gimnazije povodom protesta učenika: Nije bilo razloga

Postavljeno: 20.10.2022

Direktorka kruševačke Gimnazije, Biljana Dačić, izjavila je, nakon današnjeg protesta maturanata te škole povodom organizovanja ekskurzije, da nije bilo razloga za to, navodeći da se ekskurzije organizuju na predlog odeljenskog i stručnog veća škole te da ni od jednog od tih tela nije dobila takav predlog.

Protest učenika organizovan je bez razloga. Ekskurzije u školi se ne organizuju na predlog direktora, nego na predlog odeljenskih i stručnih veća škole. Ni od jednog od navedenih veća nisam dobila ni jedan predlog za orghanizaciju ekskurzije. Ekskurzije učenika su oblik obrazovno – vaspitnog rada koji se ostvaruje van škole i planiraju se i organizuju u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija i u skladu sa Zakonom – navela je direktorka u pisanoj izjavi upućenoj medijima nekoliko sati nakon protesta.

U pomenutoj izjavi direktorka Dačić je navela da je, zbog današnjeg protesta organizovala sastanak sa odeljenskim starešinama četvrte godine sa “nalogom da upute učenike na nastavu i da im ukažu na obavezu redovnog pohađanja i neometanja nastave”.

Podsetimo da su maturanti kruševačke Gimnazije tokom prepodneva protestovali u školskom dvorištu, tražeći razgovor sa direktorkom u vezi sa organizovanjem ekskurzije. Oni su tada novinarima objasnili da je problem nastao jer predstavnici Parlamenta učenika ni nakon više razgovora nisu uspeli da se sa direktorkom dogovore o organizovanju ekskurzije te da to nije uspeo ni Savet roditelja.

Direktorka jutros, kada su novinari pokušali da razgovaraju sa njom, nije bila u školi, a potom se nije javljala ni na telefon, da bi oko 14 časova poslala izjavu u pisanoj formi. Ona se, ni đacima koji su tokom prepodneva protestovali u školskom dvorištu, nije se obratila lično, već su oni obaveštenje o tome da će se postupak za organizovanje ekskurzije pokrenuti dobili od svojih razrednih starešina.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top