Danas su Letnje zadušnice

Postavljeno: 22.06.2024

Letnje ili Duhovske zadušnice su danas i, prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, uvek padaju u subotu pre Trojica, praznika Silaska Svetog Duha na apostole.

Jedan od običaja tokom zadušnica je poseta grobova preminulih, ukoliko je to moguće, paljenje sveća i ostavljanje „Daća“ na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita. Veruje se da se ovim simboličnim gestom „hrani“ duša pokojnika i da je to dar koji im ukazujemo. Na groblja se iznosi žito, vino i sveće, grobovi se okađuju i uređuju. Duhovske zadušnice spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle, koje se spominju još u 12. veku.

Tokom Zadušnica, obilaze se grobovi i pale sveće za preminule. Molitvama se traži oprost grehova za preminule rođake i prijatelje. U crkvama se služi parastos gde sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, pale sveće i čitaju molitve. Ako neko ne može otići na grob, sveću pali u crkvi.

Sveća je simbol svetlosti Hristove, podsećajući nas na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih Zadušnica. Takođe, veruje se da ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi će biti u mraku godinu dana. Na ovaj dan se u istočnim krajevima ne radi sa vunom, a makaze su zatvorene kako bi vučje čeljusti bile zatvorene.

U ovoj nedelji se ne priprema ruho za neveste i ne teraju se sirotinja i prosjaci od groba, već im se daje milostinja, malo novca ili hrane.

Zadušnice uvek padaju u subotu: Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, Letnje zadušnice u subotu pre Duhova, Miholjske zadušnice u subotu pre Miholjdan, a Jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pre Mitrovdan.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top