Danas je Veliki petak

Postavljeno: 30.04.2021

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je, prema verovanju, Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako su Blagovesti.

Tog dana, Crkva se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom raspeću, počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: „Raspni ga!“; nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima rečima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade”.

Veliki petak obeležava se strogim postom, običaj je da se danas farbaju jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se. Od Velikog četvrtka do Uskrsa, kada je prema verovanju Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, već se vreme bogosluženja i ogla šenja umrlih najavljuju drvenim klepalom.

Nedelja, dan Uskrsa, smatra se najradosnijim hrišćanskim praznikom. Pravoslavna crkva ove godine Vaskrs slavi u nedelju, 2. maja. 

 

Ostale vesti

back-to-top