Danas je Međunarodni dan borbe protiv femicida: Zaustavite ubijanje žena poručuju iz ženskih organizacija

Postavljeno: 06.12.2020

U 2020. godini u Srbiji su od strane partnera ili drugog člana porodice ubijene najmanje 22 žene, a u još 5 slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu. Prema navodima medija, u četiri slučaja nasilje je prijavljivano nadležnim institucijama. Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine (polivanjem benzinom i paljenjem, i tupim predmetom). Najmanje 30 osoba je ostalo bez majke, od toga 11 su maloletna deca

Ovo je statistika kojom Autonomni ženski centar na Međunarodni dan borbe protiv femicida (ubijanja žena samo zato što su žene), upozorava javnost da se ubistva žena od strane muških članova porodice ili partnera ne smanjuju i da država još uvek nedovoljno radi na suzbijanju ovih zločina, proceni rizika po život žene i zaštiti žena u sitaucijama nasilja, s obzirom na to da su ubistva najčešće krajnji nasilni čin dogogodišnjeg zlostavljana.  i dalje 

Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene. Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) i formira Nadzorno telo za njegovo praćenje – navode članice Autonomnog ženskog centra u svom saopštenju.

Zahtevamo da državne institucije u svakom trenutku (a naročito u periodu vanrednog stanja i pandemije) deluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite, što je prvi korak u prevenciji femicida“, navodi se u saopštenju najstarije ženske organizacije koja se u Srbiji bavi pitanjem nasilja prema ženama. 

Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena, stoji još u saopštenju AŽC-a, u kome se naglašava i da je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a da se ne zna koliko slučajeva nije dospelo u medije. 

Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Ni posle decenije rada na ovom polju nije moguće utvrditi rasprostranjenost problema sa kojim se suočavamo. Naročito zabrinjavaju slučajevi u kojima nije moguće utvrditi precizan uzrok smrti, gde se istrage vode mesecima (što je najočiglednije na primeru ubijene Jelene Marjanović), a ponekad nikada i ne završe. Ne smemo dozvoliti da nasilnici šetaju slobodno i da zločini prema ženama prođu nekažnjeno. Reagujte pre nego što bude kasno! Stop ubijanju žena!

Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) danas su u Beogradu Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležile i uličnom akcijom, u crnini i ćutanju, na Trgu Republike, pod imenom „Stop ubijanju žena“. U okviru ovog protesta izvedena je scenska akcija „Ženski životi su važni“. 

Podsetimo, 6. decembra 1989. godine, naoružani napadač ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje“.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top