Danas je Markovdan

Postavljeno: 08.05.2023

Vernici u Srbiji danas obeležavaju Markovdan, jedan od najznačajnijih verskih praznika u Pravoslavnoj Crkvi. Ovaj praznik posvećen je Svetom Marku, jednom od dvanaest apostola Isusa Hrista i piscu jednog od četiri Jevanđelja.

U crkvama širom Srbije danas će biti službe u čast Svetog Marka, a vernici se mole za zdravlje, sreću i plodnu godinu. Takođe, biće obavljena i tradicionalna obredna kupanja u vodi koja se smatraju posebno lekovitim na ovaj dan.

Markovdan je prilika da se setimo svojih korena i tradicije, pa će mnogi vernici danas provesti vreme u druženju sa porodicom i prijateljima.

Na današnji dan zemljoradnici ništa ne bi trebalo da rade na svojim njivama, jer se veruje da će ih stići kazna u vidu oluje i nevremena, koje će uništiti zemlju i imanje. Takođe, postoji još jedno verovanje u narodu, a to je da nikako ne treba dremati preko dana, jer će onda ta osoba preko cele godine biti pospana i bolešljiva.

U nekim delovima Srbije danas će biti organizovane tradicionalne manifestacije, kao što su seoske slave, gde će se služiti bogata trpeza i pevati narodne pesme.

T. Stanković

Ostale vesti

back-to-top