Danas je Dan Trayal Korporacije

Postavljeno: 16.06.2023

Na temeljima slavne tradicije gradimo svetlu budućnost

Istorijskim rezultatom nivoa prodaje u prethodnoj poslovnoj godini, Trayal Korporacija nastavlja trend rasta što svedoči o podvigu prevazilaženja posledica neuspešne privatizacije sa kojima se suočila. Celokupno zaduženje od preko 100 milona eura iz tog perioda je regulisano. Za poslednjih godinu dana najveći domaći poslodavac u Rasinskom upravnom okrugu, zaposlio je 260 mladih ljudi.

Povodom Dana firme, koji se obeležava 16. juna, upriličene su nagrade za 10, 20 i 30 godina rada, pokloni penzionerima, primljeni novi radnici, a svaki radnik dobio je bonus.

U početku Barutana “Obilićevo” čiji je kamen temeljac položen 16. juna 1889. godine po Ukazu kralja Milana, sa crnim barutom kao jedinim, ali u to doba, veoma bitnim proizvodom, posle Drugog svetskog rata “Miloje Zakić” sa znatno širom lepezom proizvoda, a danas Trayal Korporacija sa velikim proizvodnim asortimanom vojnih i privrednih eksploziva i pirotehnike, zaštinih sredstava i gumarskih proizvoda. U ratovima tri puta rušena i obnavljana, zatim privatizacijom skoro potpuno uništena, sada 134 godine rada obeležava kao respektabilno preduzeće koje se dalje razvija.

Teško suočavanje sa posledicama privatizacije početkom 2014. godine nije ukazivalo na ovakav uspon. Polazna tačka da u takvoj situaciji, bez sirovina, bez gotovih proizvoda, bez novčanih sredstava, sa devastiranim mašinama i objektima, razbijenim sistemom poslovanja, fabrika ponovo krene u rad, bila je snalažljivost menadžmenta, Samostalnog sindikata i vrednih radnika i razumevanje od strane bukvalno, u to vreme, svih struktura Grada i Republike Srbije koje su joj bile ogromna podrška. Uspostavili su kontinuitet proizvodnje, obezbedili redovno snabdevanje sirovinama, postavili internu organizaciju na vrlo visok nivo i sve to se direktno odrazilo na kvalitet proizvoda i rada, sigurnost radnika i poslovnih partnera u Trayal Korporaciju.Stabilizovali su poslovanje u potpunosti, a danas redovno plaćaju sve obaveze. Trayal Korporacija je sada respektabilno preduzeće koje se razvija.

Veliki balast su bila ogromna dugovanja iz vremena privatizacije, hipoteke, krediti kod banaka i sva druga opterećenja. Korporacija je u rekordnom roku reanimirana, revitalizovane su fabrike i regulisano celokupno zaduženje koje je nakon raskida privatizacije bilo preko 100 miliona eura. Prvi put, posle 30 godina, Trayal Korporacija nema nikakvih hipoteka, ručnih zaloga, nikakvih kredita kod banaka niti zaostalih dugovanja. Prethodnu poslovnu godinu završila je najvećim do sada rezultatom, što se tiče nivoa prodaje. To se nije dogodilo ni kada je u sastavu preduzeća bila Fabrika auto guma. Trayal Korporacija sada prodaje sve što može da proizvede.

Sada je to mnogo jača i perspektivnija kompanija nego što je ikada bila. I u civilnom i u namenskom delu su, u prvoj liniji proizvodnje, na svetskom nivou.

Obzirom na broj radnika i uticaj koji Trayal Korporacija ima na privredu efekti poslovanja preduzeća odražavaju se na ceo Region. Efekat uspešnog poslovanja Trayal Korporacije je dobrobit Kruševca i Srbije, jer je izrazito društveno odgovorno preduzeće. Nađene su unutrašnje rezerve, ostvarena simbioza na svim nivoima, počev od radnika, samostalnog sindikata, rukovodstva, dobijena je podršku gradskih struktura, predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a bila je tu i nesebična pomoć poslovnih partnera i prijatelja, Unije poslodavaca Srbije, i Privredne komore Srbije. Na najbolji način je opravdano njihovo poverenje.

Istovremeno sa stabilizacijom poslovanja Trayal Korporacija je pokazivala visok nivo društvene odgovornosti, pa je u stručnim krugovima koji to procenjuju poznata kao kompanija koja mnogo pažnje posvećuje brizi o društvenoj zajednici, i više puta nagrađivana. Najviše u oblasti obrazovanja, razvoja mladih, unapređenja uslova da se mladi bave sportom.

Učesnici su svih velikih gradskih akcija i pokretači razvoja turizma u kruševačkom kraju. Trayal Korporacija je sopstvenim sredstvima podigla tri crkve: u okviru Jastrebac Lake Resorta posvećenu Hristu Spasitelju, Crkvu Svetog Agatonika u krugu fabrike i Crkvu Svetog Ilije u okviru nove fabrike na Jasikovcu i rukovodila obnovom Hrama Svetog Đorđa u Kruševcu.

Nijedno preduzeće u kruševačkom kraju nije zaposlilo tako puno mladih kao što je Trayal Korporacija u poslednje 4 godine. Tokom perioda oporavka Trayal Korporacije oživljene su sve proizvodne celine, a vodilo se računa o svim segmentima koji čine privredni subjekt kao živ organizam, pre svega o ljudima, o uslovima u kojima rade i životnoj sredini.

Očuvani su radnici kao najdragoceniji deo sistema. Veliki značaj Kompanija pridaje kadrovskom potencijalu preduzeća. Samo u poslednjih godinu dana zaposleno je 260 mladih radnika.

Uporedo sa sanacijom posledica privatizacije razvijeni su i implementirani novi projekti, novi proizvodi. Svi raspoloživi kapaciteti aktivno su uključeni u projekte koji su bili izazov i za mnogo veća preduzeća, ne samo u Srbiji, nego i u Regionu, a za Trayal, gotovo uništen privatizacijom, bili su pravi podvig. U svakom proizvodnom segmentu načinjeni su razvojni programi i kontinuirano se razvijaju novi proizvodi.

Planovi za budućnost su ambiciozni, ali se već ostvaruju.

Povodom obeležavanja 134 godine od osnivanja Trayal Korporacije, predsednik Samostalnog sindikata preduzeća Milosav Vukojičić kaže da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem, kako navodi povećanje plata sledi od jula meseca i svaki radnik dobija novčanu nagradu:

– U vreme privatizacije radnici su bili nezadovoljni, pretrpeli su ogromne štete u vidu otpuštanja, neredovnih plata, ugrožavanja prava, pa su tim povodom organizovali čak 27 štrajkova. Radnici su bili složni u jednom, a to je da jedino oni sami mogu da spasu fabriku, to je na kraju i učinjeno, zahvaljujući Bratislavu Gašiću i Aleksandru Vučiću. Na inicijativu radnika, na čelo fabrike došao je sadašnji generalni direktor Miloš Nenezić koji je svojim angažovanjem omogućio da fabrika ponovo „stane na noge“. Trayal Korporacija je počela da posluje na sve višem nivou. Nabavljene su sirovine, zaključeni su ugovori sa mnogobrojnim partnerima, radnici su ponovo počeli da primaju redovne plate, uslovi rada su bolji.

Veliki broj mladih je zaposlen u Trayal Korporaciji, samo prošle godine za Dan preduzeća, u radni odnos su primljena 153 nova radnika.

– Dolazak mlade radne snage je od velikog značaja, pre svega što je Korporacija odlično mesto za usavršavanje i napredak. Mladi ljudi su zadovoljni uslovima, a to pokazuje i činjenica da sve više njih izražava interesovanje da se zaposli kod nas – kaže Vukojičić.

Povodom Dana firme, koji se obeležava 16. juna, uručene su nagrade, ali i rešenja za primanje u stalni radni odnos, a svaki radnik dobio je i bonus.

– Nadam se da će naša Korporacija poslovati sve bolje i bolje, pokazali smo da možemo. Za radnika je važno da ima pogodne uslove za rad, da radi i da redovno prima platu, to je ono što Trayal pruža. Svaka godina nam je uspešnija od prethodne, verujem da će tako biti i dalje. Iako fabrika posluje na jako zavidnom nivou, pomoć države je neophodna, pogotovo u vidu subvencija. Potrebne su nove mašine koje iziskuju određene troškove. Uspešan rad ove fabrike je od velikog značaja, a mi smo pokazali da zajedničkim snagama možemo da uspemo – poručuje Milosav Vukojičić.

Fabrike eksploziva i pirotehnike

Akcenat Fabrike eksploziva i pirotehnike, koja posluje u okviru Trayal Korporacije, je u proteklom periodu bio na uvođenju novih tehnologija i širenju proizvodnih pogona i kapaciteta. To je zahtevalo velika investiciona ulaganja koja su rezultirala plasiranjem novih proizvoda na tržište, višestrukim povećanjem finansijske realizacije i povećanim upošljavanjem radne snage. Novi pogoni za proizvodnju Kompozitnog raketnog goriva i PBX eksploziva imaju ugovorenu proizvodnju za narednih nekoliko godina. Pogoni u Boru i Majdanpeku uspešno prate i servisiraju potrebe rudnika ZiJin koje rapidno rastu. Na lokaciji Parunovac povećani su kapaciteti za proizvodnju emulzionih eksploziva i NONEL inicijalnih sredstava kako bi fabrika ispunila povećane zahteve tržišta. Razvoj je usmeren u Pogon za proizvodnju strateški bitnog proizvoda za potrebe Republike Srbije, čime će biti obezbeđene sirovine za proizvodni proces, a to će Korporaciju učiniti jedinim proizvođačem ove sirovine u Regionu.

Gumarstvo

U gumarskim fabrikama postignut je kontinuitet u procesu proizvodnje uz održavanje nivoa kvaliteta od 98%. Poslovanje je praćeno standardima ISO 9001, 14001, 45001 kao i regulativom EU za agro pneumatiku – ECE 106. Unapređena je proizvodnja brenda agro guma „Rekord“ koji se uspešno plasira i na domaćem i na inostranom tržištu. Uz to su veliki poslovni uspesi i projekat umešavanja smeša za premium – svetske proizvođače guma Michelin, Goodyear, Toyo Tires i Linglong, kao i prva ugradnja guma za dvotočkaše na domaćim i izvoznim tržištima.

Fabrika zaštitnih sredstava

Investicije u Fabrici zaštitnih sredstava obuhvatile su proizvodnu opremu, alate, kontrolnu opremu, kao i proizvodne pogone i laboratorije. Na taj način višestruko su povećani kapaciteti za proizvodnju zaštitne maske M3, a izradom novih alata za pojedine delove maske postignuti još bolji rezultati u kvalitetu. Razvijena je još jedna generacija zaštitnih maski – Horizont.

Proširen je obim ispitivanja filtera za ličnu zaštitu puštnjem u rad nove labortorije za ispitivanje gasova. U naredne aktivnosti ubrajaju proširenje kapaciteta za zaštitnu masku Horizont, rukavice za nuklearno biološko hemijsku zaštitu i dečju mask,u prema zahtevima inostranih kupaca. U toku su investicije u opremu i alate za osvajanje kapuljače za evakuaciju iz akcidentnih situacija. To je proizvod koji služi za brzu evakuaciju građana iz požara, hemijskih, bioloških akcidentnih situacija.

Velike investicije u osvajanje Automatizovane protivgradne zaštite dovele su do realizacije više od 3 milijarde dinara uvođenjem potpuno novog sistema odbrane od grada koji je planiran na teritoriji cele Srbije
Tehnička podrška

Realizacijom planiranih investicija doprineseno je ostvarenju ciljeva Trayal Korporacije kao i Republike Srbije u definisanim srategijama razvoja u oblasti energetike, zaštite životne sredine i održivog razvoja. Implementacijom razvojnih projekata povećana je energetsk efikasnost procesa proizvodnje vodene pare, a time i energetska efikasnost svih fabričkih procesa. Praćenje proizvodnje i distribucije energenata u realnom vremenu dalo je rezultate, tako da je povećanjem energetske efikasnosti procesa u industriji i energetici postignuta ušteda u smanjenju potrošnje energenata čime je poslovanje učinjeno profitabilnijim. Smanjenje zagađivanja životne sredine usled emisije štetnih sadržaja produkata sagorevanja postignuti su gasifikacijom kompletne proizvodnje tehnološke pare. Unapređenjem poslovanja preduzeća merama štednje doprineto je tome da proizvodi budu konkurentniji na tržištu.
Trayal Korporacija uporedo razvija Jastrebac kao turističku destinaciju. Kompleks Jastrebac Lake Resort obogaćuje novim sadržajima i neprekidno unapređuje nivo usluge.

Ostale vesti

back-to-top