Četiri krivične prijave zbog kršenja obavezne izolacije

Postavljeno: 17.03.2020

Policijska uprava Kruševac podnela je do sada četiri krivične prijave protiv lica koja su došla iz zaraženih područja zbog nepoštovanja obavezne samoizolacije

U Rasinskom okrugu je trenutno 140 osoba sa rešenjima granične sanitarne inspekcije o obaveznoj izolaciji na 14 odnosno 28 dana. Oni su pod nadzorom Zavoda za javno zdravlje, a kontrolu ovog pojačanog nadzora vrši Policijska uprava Kruševac.

Kako su predstavnici policije saopštili na sednici Štaba za vanredne situacije, provera poštovanja izolacije vrši se neprekidno kod svih građana za koje je doneto ovo rešenje, a protiv četvoro njih koji su pronađeni van svojih domova, podneta je krivična prijava. Ovo delo, inače ima zaprećenu kaznu od 150.000 dinara do 3 godine zatvora.

U Policijskoj upravi su ukazali na propuste u izdavanju rešenja od strane sanitarne inspekcije na graničnim prelazima, zbog čega protiv pojedinih lica nisu moge biti preduzete mere. Dogovorena je koordinacija sa ovdašnjom sanitarnom inspekcijom, kako bi svi koji dolaze sa rizičnih prekograničnih područja dobili rešenje o obaveznoj izolaciji.

 

U okviru mera za sprečavanje širenja korona virusa, zabranu izlaska iz svojih kuća i dvorišta imaju i svi stariji od 65 godina. Ona je još uvek u formi apela, ali ako ne bude poštovana, iz Vlade Srbije najavljuju i pooštravanje ove mere. 

Korisnicima Gerontološkog centra u Kruševcu već je zabranjen izlazak iz ustanove. U Gerontološkom centru su trenutno tri korisnika u preventivnoj izolaciji. Gerontodomaćice koje u okviru usluge pomoć u kući servisiraju 470 korisnika na gradskom i seoskom području, u stalnom su telefonskom kontaktu sa njima, nabavljaju hranu i lekove, ali ne ulaze u kuće.

Služba mesnih zajednica dežura 24 sata, u saradnji sa savetima mesnih zajednica organizuje rad volontera za nabavku lekova, namirnica i drugu vrstui pomoći starima na seoskom području. 

Na području rasinskog okruga još uvek nema potvrđenih slučajeva korona virusa. U Srbiji je, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva zazare virusom COVID 19.  

N.B.  

Ostale vesti

back-to-top