„Ćelava čistačica“ uskoro pred publikom

Postavljeno: 15.07.2023

Dramska trupa kruševačkog amaterskog pozorišta „Čkalja“ počela je sa spremanjem nove predstave „Ćelava čistačica“ nastale po tekstu Monje Jovića, a u režiji Maše Pavlović mlade rediteljke, koja po prvi put sarađuje sa dobro uigranom ekipom iz Kruševca. Komad govori o pozorištu i njegovim radnicima koji su primorani da budu učesnici u jednom pozorišnom eksperimentu – rijalitiju

– Ovaj tekst propituje pitanje da li pozorište treba uopšte da ide u korak sa trendovima ili da zadrži svoju klasičnu funkciju koja živi i deluje na ljude od antike. Odabrala sam ovaj tekst zato što mislim da je aktuelan i važan jer mi se čini da celokupna umetnost, pa i pozorište se povlađuje trendovima. Ova vrsta eksperimenta u pozorištu važna i zbog same ideje pozorišta i pitanja da li će ono opstati ili da li treba da opstane sa nekim izmenama – kaže Maša Pavlović.

Ova mlada rediteljka, inače studentkinja režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kaže da joj je posebno drago što je dobila priliku da svoju prvu, pravu predstavu napravi sa ekipom „Čkalje“.

– Ovi ljudi su puni ideja, jako inspirativni, saradljivi, žele da se igraju i vode dijaloge o komadu. Uživanje je sa njima raditi – tvrdi ona.

Marija Marjanović, profesionalna glumica, po prvi put nastupa u okviru ove trupe, a tumači lik Natalije.

– Jedan problematični životni opus je doveo Nataliju dotle da ona mora da prestane da se bavi poslom kojim želi, pa svaku priliku koju može koristi da dolazi u salu da vežba i radi, međutim za nju će se sve promeniti kada se i publika nađe u Sali – nagoveštava Marjanovićka.

Lik Milorada, čoveka koji poput parazita koristi sve moguće prilike da ispuni svoj mali život, igraće Ernest Međedović, član ove trupe od njenog početka, dok se u ulozi rekvizitera, opozicionara u svakom smislu našao glumac Stefan Marković, koji je takođe igrao u brojnim predstavama ove amaterske trupe.

Lidija Užarević, urednica dramskog programa Kulturnog centra, koja inače i glumi u predstavi, istakla je značaj i uspeh koji je postiglo amatersko pozorište „Čkalja“, koje od svog postanka redovno sarađuje sa Kulturnim centrom.

– Sada se nalazim u dvostrukoj ulozi, kao neko ko je deo dramskog programa Kulturnog centra. Mnogo je lepo kad pomažete ovom pozorištu u svakom smislu, a dobijete i priliku da nešto i glumite, volim rad sa mladim ljudima, mislim da je važno da se i mi stariji sa njima nadopunjejemo i da zajedno kvalitetno provodimo vreme. Zadovoljstvo mi je i čast što sam deo ove ekipe, celog života sam u dramskom amaterizmu, sada igram ulogu „pokretača“, ali bez ostalih ja ne bih mogla da opstanem na ovoj sceni. Reč je o jednoj ženi iz naroda, koja brani pozorište i koja ipak ne pristaje na rijaliti – ističe Užarevićka.

Ivan Bogićević, dramaturg iz ATP „Čkalja“, pozvao je Kruševljane da dođu na premijeru „Ćelave čistačice“ koja će se održati 5. avgusta u Beloj Sali kulturnog centra.

„Ćelava čistačica“ uskoro pred publikom – poručuje on.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top