Brže i lakše do ultrazvučnog pregleda vena

Postavljeno: 13.08.2021

Kolor dopler krvih sudova na koji su pacijenti ranije upućivani u Radiološku službu, od nedavno je dostupan i u Ambulanti za vaskularnu hirurgiju, pre svega za potrebe stacioniranih pacijenata, ali i za sva ostala hitnih stanja

Ambulanta za vaskularnu hirurgiju, iako “najmlađa” služba u ovadšnjoj Bolnici, jedna je od opterećenijih u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Nakon što je Kruševac pre skoro četiri godine dobio vaskularnog hirurga, pacijenti iz Rasinskog okruga sa obolenjima arterija i vena, više ne moraju da odlaze u druge ustanove.

– Pojedine procedure koje se do sada nisu radile u kruševačkoj Bolnici sada se obavljaju kod nas, tu pre svega mislim na određena urgentna stanja u vaskularnoj hirurgiji, kao što su akutne ishemije donjih i gornjih eksteremiteta, razne povrede krvnih sudova. Dugo se nisu radili ni vaskularni pristupi za bubrežne bolesnike, što je sada slučaj, pa zato ovi pacijenti više ne moraju da traže rešenja za njihove zdravstvene probleme u drugim ustanovama – kaže vaskularni hirurg Marko Matković, šef ove ambulante.

Pored operacija i ambulantnih pregleda koji se obavljaju tri puta nedeljno, od nedavno se u ambulanti radi i kolor dopler krvnih sudova.

– Reč je modernom ultrazvučnom aparatu koji delimo sa Dečijom hirurgijom, a na raspolaganju je pre svega stacioniranim pacijentima, ali i ambulantnim pacijentima čije zdravstveno stanje zahteva hitnu dijagnostiku – kaže doktor Matković, uz podsećanje da su ranije pacijenti na kolor dopler krvnih sudova upućivani u Radiološku službu Opšte bolnice koja se nalazi u zgradi Dijagnostičkog centra, po principu zakazivanja.

Inače, Ambulanta za vaskualrnu hirurgiju radi utorkom, sredom i četvrtkom, a mesečno se obavi oko 90 pregleda. I tokom pandemije korona virusa ambulanta je radila punim kapacitetom.

Ž.M.

Ostale vesti

back-to-top