Branislav Nedić na vest o smrti Marka Živića: „Praznina koju je nemoguće popuniti“

Postavljeno: 15.10.2021

-Veliki Kruševljanin je bio i svuda je rado govorio o  svom Kruševcu kome se stalno vraćao. Njegov odlazak ostaviće veliku prazninu i nešto što je svojom energijiom, znanjem, i talentom donosio i teško da će neko to moći da nadomesti – kaže Nedić koji je bio i Markov lični prijatelj, a kao upravnik Kruševačkog pozorišta, imao sa njim i dugogodišnju umetničku saradnju

-Više od trideset godina traje naše poznanstvo. Zajedno smo počinjali karijeru. Marko je bio na studijama glume u Novom Sadu, a ja na dramaturgiji u Beogradu, ali smo zajedno igrali ovde u Domu omladine – kaže za KruševacGrad upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić duboko potresen vešću o smrti Marka Živića.

-Gotovo zajedno smo i profesionalni angažman počeli predstavom „Začarano magarence“ 1996. u Kruševačkom pozorištu. On je i počeo da gradi profesionalnu karijeru upravo u našem pozorištu. Kasnije je igrao u Nušićevoj „Protekciji“, dečijoj predstavi „Rokenrol Joca“, pa u “Komšije su krive“ i „Don Žuan“…  – priseća se Nedić. Potom je, kaže, Marko uspešnu i blistavu karijeru ostvario u Beogradskom dramskom i mnogim filmovima i serijama.

-Poslednjih desetak godina uspostavili smo divan i profesionalni i prijateljski kontakt, sarađivali u predstavama „Valjevska bolnica“ i „Čekajući Godoa“ i mislim da je Marko tih poslednjih godina osećao sve veću potrebu da se vrati svom gradu. Koristio je svaki slobodan trenutak da bude u Kruševcu, i profesionalno i privatno se osećao tu nekako najbolje, tražio neki svoj mir.

To vreme je, otkriva Nedić za naš portal, obeležilo mnogo lepih trenutaka koje je proveo sa Markom Živićem, privatnih i poslovnih priča o pozorištu i životu.

– Veliki Kruševljanin je bio i svuda je rado govorio o tome gde se rodio, gde je rastao, o svom Kruševcu kome se stalno vraćao. Čak i za pilot epizodu serije „Enter“ gde smo sarađivali, bila je njegova ideja i želja da se to snimi baš u njegovom Kruševcu. I na taj način pokazao ljubav prema svom rodnom gradu.

Na pitanje kako će se Kruševačko pozorište nositi sa ovim gubitkom, Nedić kaže:

-Što se Kruševačkog pozorišta tiče, Markova smrt ostaviće veliku prazninu i nešto što je svojom energijiom, znanjem, i talentom donosio i teško da će neko to moći da nadomesti. Verujem da će i Grad i Pozorište naći načina da ostane zabeležen onako kako je zaslužio.

Marko Živić preminuo je sinoć u Beogradu, nakon što je zbog kovida više dana bio u teškom zdravstvenom stanju i priključen na respirator u  KBC „Dragiša Mišović“.

Vest o smrti poznatog glumca saopštilo je Beogradsko dramsko pozorište, čiji je prvak bio.

Marko Živić je rođen 4. aprila 1972. godine u Kruševcu. Glumu je završio 1995. godine, u klasi profesora Radeta Markovića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Gledaoci ga pamte po brojnim ulogama u pozorištu i na filmu te kao voditelja televizijskih zabavnih i šou programa.

Poslednjih godina je često bio angažovan u pozorištu u rodnom gradu gde je ostvario nekoliko značajnih uloga, ali i potpisao režiju pojedinih predstava. Kruševačko pozorište dodelilo mu je 2015. svoje najznačajnije priznanje, nagradu „Bora Mihailović“, koja se dodeljuje za doprinos pozorišnom životu Kruševca i Srbije.

Ove godine je igrao i u prvoj srpskoj operi „Na uranku“, izvedenoj na Vidovdan na platou ispred Kuće Simića, koju su zajednički pripremili Kruševačko pozorište i Kulturni centar. Da još jednom, za Dan grada, zaigra u njoj na daskama Kruševačkog pozorišta, nije stigao.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top