Plastenici na poklon za sigurnu proizvodnju i bolji život

Postavljeno: 15.10.2021

Predstavnici nemačke humanitarne organizacije ASB potpisali su sa 12 porodica iz Kruševca i okoline ugovore o donaciji plastenika. Ukupna vrednost pomoći je 18 hiljada evra, a Grad Kruševac učestvuje sa tri hiljade evra. 
Srdjan Jovanović (45) iz Žabara je jedan od korisnika, a očekuje da će plastenik doprineti boljoj i sigurnijoj proizvodnji. 
-Od 2014. godine smo tri puta zbog grada imali stopostotnu štetu, očekujem da ćemo sada povećati proizvodnju i obezbediti bolje uslove – kaže Jovanović. Od poljoprivrede, proizvodnje jagoda i kupina, pre svega, žive supruga, on i dvoje dece. Supruga je zaposlena, ali prima minimalac, te je plastenička proizvodnja njihog glavni izvor prohoda.
Nakon postavljanja plastenika, profesor  poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu Dragan Terzić će korisnicima održati terenske obuke o  osnovama plasteničke proizvodnje, kada će oni saznati pojedinosti o plasteničkoj proizvodnji, potencijalnim rizicima i problemima sa kojima se proizvođači mogu susresti, kao i koracima ka uspešnoj i profitabilnoj proizvodnji.
Reč je o donaciji koja je dodeljena u okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružaocima socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Srbiji” koji zajednički sprovode ASB (Arbeiter–Samariter–Bund) i Grad Kruševac.
Pomoćnik gradonačelnice Kruševca, Marko Knežević podsetio je i na subvencije koje u oblasti poljoprivrede daje Grad, izdvojivši upravo mogućnost da se kod lokalne samouprave konkuriše za dodatne plastenike, te da se osiguraju usevi.
„ASB i Grad Kruševac imaju dugogodišnju istoriju uspešne saradnje, pomažući socijalno ugroženim porodicama i marginalnim grupama. Grad Kruševac je za nas izuzetno važan partner i radujemo se nastavku saradnje i još većim projektima u budućnosti“, istakla je menadžerka za projekte u organizaciji ASB Zorica Živojinović.
Podsetila je da je ta organizacija prošle godine na području više opština donirala opremu vrednu 180 hiljada evra, a da je ove godine ta vrednost 170 hiljada evra.
Predviđeno je da ASB u okviru projekta podeli više od 80 plastenika, sistema kap po kap i prateće opreme socijalno ugroženom stanovništvu u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Lučanima , Šidu, Dimitrovgradu, Arilju i Leskovcu.
Projekat finansira nemačko ministarstvo spoljnih poslova, a implementira ASB uz podršku lokalnih samouprava. Cilj projekta jeste da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih porodica i pojedinaca u Srbiji i da stvori bolje uslove za njihov život i zaposlenje.
J. B.

Ostale vesti

back-to-top