Izbori za Savete mesnih zajednica 28. novembra (VIDEO)

Postavljeno: 15.10.2021

Izbori za Savete 54 mesne zajednice na području Kruševca biće održani 28. novembra, kada će građani birati ukupno 513 članova. Kandidature se podnose od 1. do 10. novembra

Predsednik Skupštine Grada Kruševca Predrag Vukićević potpisao je danas Odluku o raspisivanju izbora za Savete mesnih zajednica.

-Pravo da biraju i budu birani imaju svi punoletni građani upisani u birački spisak, sa mestom prebivališta u mesnoj zajednici u kojoj se kandiduju. Da bi predali kandidaturu treba da imaju deset potpisa građana sa teritorije te mesne zajednice. Pozivam građane da se odazovu, izbori su građanski, princip je većinski – rekao je nakon raspisivanja izbora predsednik Skupštine Grada Kruševca Predrag Vukićević.

Upitan kako će reagovati ukoliko bude pokušaja mešanja stranaka u izbore, što je bio slučaj u drugim gradovima, Vukićević je rekao da tako nešto može da se desi:

-Tako nešto ne može da se desi jer svaki građanin svoju listu kandidata donosi sam, odnosno sa osobom koja je potpisana na listi kandidata. Svaki kandidat će moći da proveri svoju listu, službe će sve to raditi na vreme. Kandidati će imati ista prava prilikom izlaska na birališta i prilikom podnošenja svojih kandidatura. Ovoga puta se liste kandidata prave na osnovu vremena kada je lista predata.

Kandidature se podnose od 1. do 10. novembra, od sedam do 18 časova u Službi mesnih zajednica, što je u skladu sa novim Zakonom, koji je na snagu stupio pre dve godine.

Građani će birati ukupno 513 članova za Savete 54 mesne zajednice.

-Saveti mesnih zajednica mogu imati od pet do 11 članova, u zavisnosti od statuta svake mesne zajednice. One koje obuhvataju više naseljenih mesta tačno su predvidele koliko predstavnika naseljenih mesta ulazi u Savet – objasnila je Jelena Ćurković, koju su odbornici lokalne Skupštine na poslednjem zasedanju izabrali za predsednicu prvostepene izborne komisije.

Predsednik drugostepene komisije je Ivan Anđelić, inače načelnik Gradske uprave, a za organizovanje i sprovođenje ovih izbora u ovdašnjoj Gradskoj upravi oformljen je tim ljudi.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top