“Borići” ostaju simbol Bagdale – tvrdi glavni gradski urbanista Vojkan Tutulić

Postavljeno: 12.10.2021

Rani javni uvid u Plan detaljne regulacije „Bagdala 4“ u Kruševcu izazvao je zabrinutost sugrađana za sudbinu borove šume na ovom području, strahujući da joj preti uništenje. Otvorena je i Facebook grupa “Ne secite nam boriće”, a pokrenuta je i peticija na sajtu peticije.online. Glavni gradski urbanista Vojkan Tutulić, međutim, tvrdi da šuma neće biti posečena, već će predlogom ovog Plana biti značajno povećana

Svako ko pogleda Plan može da vidi da postoje dve karte, jedna govori o postojećem stanju, a druga se odnosi na predloženo stanje. Područje uz Ulicu Bagdalski venac, od Ulice Jovana Skerlića do Ulice Stavre Stamenkovića (koje obuhvata i tzv. “Boriće“), predviđeno je za park-šumu. Na kratama se jasno vidi da novo stanje predviđa samo manje intervencije u odnosu na postojeće stanje, takođe, jasno se vidi predlog za znatno proširenje postojeće zone Park šume. „Borići“ ostaju simbol Bagdale i sem uređenja staza ovaj prostor neće trpeti nikakve promene. Tamo već postoje improvizovane staze koje ćemo urediti, a verovatno ćemo uvesti i osvetljenje – uverava nas Vojkan Tutulić koji je na nedavnoj sednici Skupštine izabran za glavnog gradskog urbanistu.

Predlog Plana detaljne regulacije, inače, objavljen je krajem septembra na sajtu i u holu zgrade Gradske uprave gde je do nedavno bio vidljiv, ali su se sa njim mnogi Kruševljani upoznali kroz informacije u pojedinim medijima, što je izazvalno burne reakcije i strah za sudbinu borove šume. Facebook grupa “Ne secite nam boriće”, za kratko vreme sakupila je skoro hiljadu zabrinutih članova, a peticiju “Odbranimo borovu šumu na Bagdali” potpisalo je blizu 900 ljudi za samo nekoliko dana.

Na sajtu peticije.online mogu se pročitati sledeći komentari sugrađana: “Ako uništavamo šumu, uništavamo sebe”, “ Boriće su sadili i moji roditelji. Ne smeju da nestanu i postanu beton! Nema te investicije vredne da jedna šuma, jedna tako lepa šumica nestane”, “Potpisujem zato što volim da se šetam u šumi i dovodim decu tamo, leti pravi hlad i jako je prijatno”, “Potpisujem zato što ne želim da se seku pluća našeg grada!”, “Emotivno sam vezana za to mesto i želim da bar ovako doprinesem buntu protiv nepravde!”, “Dosta nam je betona”…

Tutulić kaže da mu je žao što su sugrađani pogrešno protumačili plan i tvrdi da je to “krivica onih koji namerno unose nemir u javnost”.

Nestručna lica, po ko zna koji put, unose nemir u javnost. Da podsetimo samo na neke od primera gde su to radili bez ikakvog uspeha: Park Bagdala, Pionirski park, Trg Kosturnica… Mi smo ponosni na rezultate svog rada i upućujemo zabrinute da se prisete u kakvom stanju smo zatekli grad 2012. godine a kakav je sada. Jedina senzacija koju treba da imamo je ta da ćemo dobiti prostor koji je zeleniji i bolji -smatra on.

Planski dokument za područje „Bagdala 4“ koji je dostavljen za rani javni uvid, ne odnosi se samo na “Boriće”. U pratećem tekstu se navodi da su u okviru planskog područja u najvećoj meri izgrađeni porodični stambeni objekti, kao i poseban kompleks stambenih objekata za višeporodično stanovanje tzv. naselje “Vlado Jurić“. Oko 45 odsto prostora je neizgrađen prostor pod zelenilom i pod šumom tzv. “Borići“ koja je svojevremeno formirana kao jedna od mera za sanaciju klizišta.

Plan poštuje postojeće stanje u delu stanovanja – plan se ne odnosi samo na „Boriće“ već i na deo koji obuhvata čitavu padinu prema Garskom potoku. Tu već imamo funkcije višeporodičnog i porodičnog stanovanja, komercijale i usluga (prodavnice, apoteka, vrtić, i sl. sadržaji) koji pojedincima stvaraju nelagodu. Svako naselje pa i ovo mora da ima te i druge prateće sadržaje. Obrađivač plana nije mogao da ukine ove sadržaje niti je imao nameru – ističe Tutulić

Na južnom delu Plana postoji neizgrađeno građevinsko zemljište za koje se sada predlaže zona stanovanja, jednim delom, a drugim će se to zemljište koristiti za gorepomenuto proširenje postojeće zone Park šuma što bi bila najveća promena u ovom predlogu plana.

Pošto je za potrebe ovog Plana izrađen obimni geomehanički elaborat kojim je izvršena kategorizacija terena prema stepenu stabilnosti tla, obrađivač je jasno naznačio tri vrste tla koja postoje na području plana: stabilan teren, uslovno stabilan teren i klizište na kome je gradnja apsolutno zabranjena. Obrađivač je poštovao i ovaj tehnički aspekt područja Plana – navodi Tutulić.

Predlog Plana ide u dalju proceduru koja podrazumeva, tvrdi Tutulić, aktivno učešće javnosti u njegovoj konačnoj izradi kroz mogućnost dostavljanja primedbi i sugestija u postupku javnog uvida Nacrta plana koji mora da traje 30 dana.

Javni uvid u predlog Plana će biti objavljen, kao što je bio objavljen i rani javni uvid i sugrađani će moći da daju svoje primedbe i sugestije pismenim putem – ističe on.

Nakon toga, na sednici Komisije za planove Obrađivač plana odgovara na sve prispele primedbe i sugestije (uz prisustvo podnosioca primedbe koji ima priliku da bliže objasni svoje namere), a nakon toga Komisija za planove, na zatvorenom delu sednice, odlučuje o svakoj primedbi ponaosob. Komisija tada izdaje Zaključak o primedbama koji je ujedno i nalog Obrađivaču kako da postupi po prispelim primedbama. Tek nakon ovog procesa Predlog plana ide na donošenje u Skupštinu Grada.

Podsećamo, odluku o izradi Plana detaljne regulacije “Bagdala 4“ donela je Skupština grada Kruševca na sednici održanoj 25. septembra prošle godine. Sugrađani koji žele da pogledaju Rani javni uvid u Plan detaljne regulacije „Bagdala 4“ mogu to da učine na sajtu Gradske uprave. Link do ovog dokumenta.

M.Stanković

Ostale vesti

Komentari

1 thought on ““Borići” ostaju simbol Bagdale – tvrdi glavni gradski urbanista Vojkan Tutulić

Comments are closed.

back-to-top